fbpx

Четвърто основно училище "Св. Св. Козма и Дамян"

Четвърто основно училище отваря врати на 15.09.1992 г. с 587 ученици , разпределени в 24 паралелки от – І до VІІІ клас.
За патрон на училището са избрани светите безсребреници Козма и Дамян – лечители на тялото и душата , които със светлото си дело дават пример за безкористност на всички , които работят и учат в училището.
Началото е трудно. Базата е недостроена и най- важната задача на учителите и възпитателите е , да се опази живота и здравето на децата.
Благодарение на огромната амбиция на колектива , училището – съвременник на демокрацията , придобива модерен облик .
През следващите няколко години броят на учениците расте и достига 641 , разпределени в 28 паралелки. Оборудвани са нови класни стаи – просторни и светли .Открита е библиотека , книжарница , сладкарница. Дворът е заграден и са оформени спортни площадки .
Постепенно се обогатява материалната база .Започва да работи училищна радиоуредба , с много любов и умение е направена детска картинна галерия.
Демографският срив не пощади и ІV ОУ „ Св. Св. Козма и Дамян” , но въпреки това то остава едно от най- авторитетните училища в града.Тук учат децата от присъединените училища от с.Лешница и с. Плоски През учебната 2007/2008 год. в училището работят 33 учители , от които 29 с висше образование. Броят на учениците е 335 , а броят на паралелките 17.
В своята работа учителите продължават да разчитат на подкрепата на родителите , училищното настоятелство и гражданската общественост.
Обзаведени са нови кабинети , материалната база поетапно се модернизира. В училището има съвременен кабинет по информационни технологии с i-net. Същевременно е обогатен интериора и екстериора на целия учебен комплекс.
Тази година са осигурени средства от община Сандански за довършване на така очакваните от всички физкултурен салон и плувен басейн. Предстои да отвори врати и актовата зала към училището.
С много любов и ентусиазъм учениците участваха в изграждането на училищния двор – бяха оформени зелени площадки , върху които бяха засадени дръвчета и храсти.
Спортните площадки са осветени с мощни осветителни тела и са превърнати в любимо място за игра и тренировки за децата.
Училището има богат и интересен живот , защото в него работят отговорни и квалифицирани преподаватели по всички предмети. Разнообразна е дейността на групите по СИП . В полуинтернатните групи се организира качествена самоподготовка на учениците.
Всяка година , спортните изяви , в които участва училището , завършват с награди . Разнообразие в училищния живот внасят художествено- творческите прояви на учениците. Уредена е постоянна изложба по актуални теми , изнасят се литературно-музикални програми. Учениците ни участват в олимпиади , литературни конкурси и различни състезания. Наши възпитаници са печелили различни награди на местно и републиканско ниво в различни области.Ученици от нашето училище успешно продължават образованието си в по-горна степен в елитни училища , след като са издържали успешно изпитите след седми клас.
Приоритетите , които застъпва училището са обучението по роден език , математика , английски език и усвояване на компетентности при работа с компютри и информационни технологии.
През последните години училището успешно печели проекти , с които цели обогатяването на материално техническата база , разширяване на дейностите на учениците в училище и опазването им от негативното в живота.
Главната цел на колектива на училището е да опази доверието на децата , родителите и обществото в институцията училище.
Не е задължително да имаш любим предмет и любим учител , но в живота на всеки от нас има по едно любимо училище , което свързваме с най- прекрасните спомени – спомените за приятелството и любовта , които се раждат в училище.
Всеки , който е минал през ІV ОУ като ученик или учител , е оставил тук частица от себе си. И всеки е отнесъл със себе си частица от него.

2800 гр. Сандански,ул.”Т. Каблешков” № 2
Уебсайт: http://sandanski-4ou.com

Видяна 6808 пъти
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.