fbpx
Петък, 11 Май 2018 17:31 Written by 

Групите по Краезнание при Средно училище “Св.Паисий Хилендарски“, гр.Кресна, създадени по проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията"

Ученици от 5, 7 и 8 клас, участници в групите по Краезнание при Средно училище “Св.Паисий Хилендарски“, гр.Кресна, създадени по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“, посетиха храм-паметник костница „Свети Иван Рилски“ в град Кресна.
Много интересна и запомняща се бе информацията поднесена увлекатено от отец Георги Танчев. Учениците не знаеха историята на Божия дом в град Кресна. Тя започва в далечната 1930-та година, когато село Крива ливада (Гара Пирин от 1934 г.) се разраства и параклисът „Свети Георги“ при военните гробища става малък за енорийски храм и не побира миряните. Така се стига до решение на църковното настоятелство за построяване на църква-паметник на военните събития в района. Средствата за строежа са дарени от роднините на починалите във Втора армейска болница и погребани във военното гробище българи, англичани, французи, немци и италианци, от Светия синод, Българската правослявна църква, посолства и частни лица. Храмът е построен и осветен след 10 годишен градеж - на 1 ноември 1941 година. В архитектурно отношение той е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна сводеста базилика. От запад има вградена камбанария, която е висока 16 m. Олтарът на изток е висок 6 m. В подземието му има костница, до която се стига по вътрешна стълба. Иконостасът е дело на Петър Кушлев, към който църковното настоятелство поставя предварителни условия - материалът да е първокачествен масив, колоните да са масивни, а иконостасът да бъде в рамка, а не на малки части. Резбата на иконостаса е ажурна, опростена и пластична и характерна за Дебърската художествена школа. Умело са вградени лица и сцени, свързани с църковното движение. По-голямата част от иконите са дело на дебърския майстор Апостол Негриев Фръчков от Галичник (днешна Македония). В 1980 година храмът е довършен с изписан от Борислав Божинов от Сандански.
Децата от групата по Краезнание и техния ръководител Росица Иванова, се преклониха в костницата и си тръгнаха от Божия дом изпълнени с признателност към всички знайни и незнайни, българи и чужденци оставили костите си в техния роден край, за да живеят днес те свободни.

 

Видяна 1551 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.