fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Балнеология в Сандански

Сандански е идеално място за модерна климатотерапия, балнеоложко лечение, рехабилитация, първична и вторична профилактика и рекреация. Градът е известен още от древността и щедрo надарен от природата с изобилие от минерални води и лековит климат. Дългогодишни научни изследвания потвърждават ефективните лечебни качества на Сандански и през март 1981г. с разпореждане на МС курортът е утвърден като първостепенен климато- и балнеолечебен център с национално и международно значение. Климатът на град Сандански е уникален – преходноконтинентален с изразено средиземноморско влияние. Наречен е ”българският климатичен юг” заради изключително благоприятните биоклиматични константи. Пролетта тук идва рано, следвана от сухо, понякога горещо лято, а продължителна и топла есен преминава след средата на декември в мека зима. Неизчерпаем природен източник на здраве, красота и енергия са минералните води на Сандански. Те са бистри, безцветни, без мирис и с приятен вкус: силициеви – 70-135 мг метасилициева киселина на литър, флуорни – до 6,5мг флуор на литър, хипертермални – от 42 до 810 С, слабоминерализирани, хидрокарбонатно- сулфатно- натриеви с лека алкална реакция.

Пресечените и разнообразни терени в околностите създават условия за дозирано теренно лечение. На фона на природните дадености, уникален мек климат и наличието на минерални извори, се предлагат отлични възможности за комплексно лечение, рехабилитация и профилактика.

Възможности за едновременно предлагане на комплекс от методи в Сандански:
Климатолечение – аеротерапия, хелиотерапия;
Кинезитерапия – лечебна физкултура - индивидуална и групова, подводна гимнастика, лечебен масаж, теренно лечение, йога гимнастика;
Аерозолотерапия - индивидуални инхалации с минерална вода, билки и медикаменти;
Апаратна физиотерапия - светлолечение, електролечение, лечение с магнитно поле, лазер терапия;
Балнеолечение – вани с минерална вода, подводен масаж, открити и закрити минерални басейни, сауна парк;
Криотерапия, термотерапия, парафинотерапия;
Фитотерапия.
Сандански е подходящо място за климатотерапия през цялата година. Препоръчва се климатолечението да бъде най-малко 30 дни, а за да се прояви напълно оздравителният ефект при болните - два пъти годишно.

 

Балнеология в региона

Рупите
Подходяща за балнеолечение е и местността Рупите, където извиращата лековитата минерална вода от кратера на изгасналия преди милиони години вулкан Кожух, е с температура 750С и високо съдържание на сяра. В непосредствена близост до парка на Ванга и храма „Света Петка българска”  има изграден плаж с 3 отделения – мъжко, дамско и общо. Единият басейн в мъжкото и дамското отделение е само с минерална вода, а другият - и с водорасли. От стотици години са посещават и образуваните кални малки басейни в местността, съдържащи лечебна кал и водорасли.

В местността Рупите е изградено съоръжение за масово култивиране на водорасли под открито небе. Отглеждат се едноклетъчни зелени микроводарсли от видовете Chlorella и Scenedesmus, известни като супер-храната на 21в. При благоприятни условия на развитие - слънчева светлина, чист въздух и вода - те се размножават с невероятна бързина. Химичният им състав е ценен, характеризиращ се с богато съдържание на протеини, ценни аминокиселини, витамини и минерали, необходими за съществуването и здравето на човешкия организъм. Българските учени отдавна са открили и се възползвали от ценния състав и благотоворното въздействие на тези водорасли върху човека, което преди 3-4 десетилетия породило и устойчиво наложило употребата им и под формата на таблетки. 

Марикостиново
Курортният калолечебен комплекс Марикостиново е разположен на 17 км от Сандански, на 13 км от Петрич, 2 км от с. Марикостиново и 1 км от река Струма. Намира се на 80 м надморска височина. Съчетанието на минералната вода и лечебна кал са ценно природно богатство на региона. Тези дадености на термалния извор са познати от древни времена и първите им откриватели били живеещите по тези земи траки. Старата турска баня е била построена върху останките на римски основи. Още през османско владичество минералната гейзерна кал от Марикостиново е била карана с биволски коли до Цариград, където се е използвала за лечението на различни заболявания. До 1907 година Макрикостинските минерални бани са били владение на турската община, а по-късно са били предоставени като собственост на Яне Сандански. Той провел редица мероприятия за създаване на по-благоприятни условия за пребиваване и лечение, но хотелът,  построен по онова време,  след години е бил изгорен.

Минералната вода от различните водоизточници в Марикостиново има близък състав и характер, който се запазва постоянен. Установено е и наличие на въглероден двуокис около 200 мг/л и 1.1 мг/л свободен сероводород. Значителна част от дебита на минералния извор се излива в езеро с лечебна кал, образувана при отлагане на фино глинесто вещество, носено при извирането на минералната вода и участието на редица благоприятни природни фактори - висока термалност на изворната вода – 50 - 60 °С, наличие на органични вещества.

Минералната вода в Марикостново в съчетание с лечебната кал, се отразяват положително при заболявания на опорно-двигателния апарат и заболявания на периферната нервна система.

Градешница
Известни са повече от десет термални извора около Градешница, описани през тридесетте години на 19 век от Азманов. Първият сондаж е изследван от български учени през 1970г. Водите от изворитре се характеризират като термални (с температура между 37 и 690 С), слабоминерализирани, хидрокарбонатно-сулфатни натриеви, флуорни и силициеви, подходящи за външно балнеолечение. Водите са с високо съдържание на сероводород, който трябва да се отстрани преди приемане на водата. Подходящи са за лечение на опорно-двигателния апарат, дихателната система, нервната система, стомашно-чревния тракт, и др.

Ощава
Тези извори са известни още от края на 18  век, но първият направен научен анализ е през 1937 г. Водите са горещи – с температура до 600 С, с ниско съдържание на разтворени минерални вещества (до 650 мг/л), висок флуорид (до 16 мг/л) и висока метасилициева киселина 90-92 мг/л. Между типичните за района хипертермални води, има и няколко студени извора, с оптимална концентрация на флуорид (1 мг/л) и ниско съдържание на натриеви йони (до 20 мг/л). Характеризират се като бистри, без мирис и приятни за пиене. По отношение на  физико-химичения си  състав са  хипертермални, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, силициеви и флуорни, слабо радиоактивни Подходящи са за лечение при заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови, гинекологични и кожни болести. При хладкия извор има изградена баня с две закрити калолечебници.

Хотово
В селото Хотово има сондажен водоизточник с температура 38-40оС. По отношение на  физико-химичения си  състав водата е с  ниска концентрация на разтворени минерални вещества, наличие на окисляеми от йод серни съединения, значимо съдържание на флуорид и метасилициева киселина. Дебитът на водоизточника е около 6.4 л/сек. Поради високия флуорид не отговаря на изискванията за бутилиране като натурална минерална вода за неограничена вътрешна употреба и за производство на безалкохолни напитки.

Левуново
Изворите в село Левуново са известни от древни времена, Те са с температура от 40 до 80оС. Водата е хипертермална, хидрокарбонатно-сулфатна натриева и флуорна. Основният и състав се движи в близки граници. Изворите се отличават съществено в температурата и съдържанието на флуорид. Хипотермалната вода от новия сондаж е с 36о С и има по-ниско съдържание на флуорид (6.0-6.6 мг/л), докато хипертермалната вода от стария сондаж съдържа почти двойно количество. В изворите с висока температура са установени и високи концентрации на метасилициева киселина (силициева термометрия).

Катунци
В района на село Катунци има няколко сондажа, от които извират различен по състав минерални води. Водата от сондаж 236 хг е с рядко срещани на Балканите минерали като съдържание. Докато флуоридът съпътства всички термални води от поречието на река Струма и околността, в тази минерална вода неговото незначително присъствие е за отбелязване. По отношение на  физико-химичения си  състав водата се характеризира като термална, слабоминерализирана, хидрокарбонатна натриева, без санитарно-химични признаци на замърсяване. Съдържанието на всички микрокомпоненти е в границите на определените норми и водата от сондаж 236 хг  се използва за бутилиране като натурална минерална вода «Преподобна Стойна».

 

Балнеотуризъм

В последните години в света се наблюдава ново отношение към профилактиката и активната почивка. В днешни дни се води битка за здравето на здравия човек. Анализите показват, че нарастващата продължителност на живота в икономически развитите страни увеличава значението на балнеотуризма.

Балнеотуризмът е основният вид туризъм за курорт Сандански. Традицията да се използват лечебните качества на минералните води в съчетание с природните му ресурси, води началото си от тракийското племе меди, живяло по тези земи. Тракийците били известни с изкусните си лечители, познаващи целебните качества на минералните извори. В Римската империя тези традиции продължават и "свещените" извори на Дезудава (днешния град Сандански) стават известни по всички краища на Великата империя. По-късно тук светите лечители безсребреници Козма и Дамян поставят основите на балнеолечението с изграждането на клиника при извора Мирото. Това дава тласък за развитие на съвременното балнеолечение в Сандански и днес в хотелските балнео- и СПА центрове под грижите на  висококвалифицирани лекари и специалисти физиотерапевти, използващи наличните и допълнителни лечебни ресурси, възвръщат тонуса на гостите на града. Богатата гама от лечебни и възстановителни туристически програми непрекъснато се обновява с включването на екзотични, самобитни елементи, както и по-модерни лечения с ясната цел да се отговори на съвременните изисквания на търсенето на международните пазари. По този начин балнеокурортът се изпълва с качествено ново съдържание и насочва продукта към по-широка потребителска аудитория -  от хора, нуждаещи се от лечение и профилактика до по-широк диапазон от здрави хора, търсещи релаксация и избавяне от ежедневния стрес.

Видяна 9011 пъти
Рейтинг
(3 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.