fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Балнеология в Сандански

Сандански е идеално място за модерна климатотерапия, балнеоложко лечение, рехабилитация, първична и вторична профилактика и рекреация. Градът е известен още от древността и щедрo надарен от природата с изобилие от минерални води и лековит климат. Дългогодишни научни изследвания потвърждават ефективните лечебни качества на Сандански и през март 1981г. с разпореждане на МС курортът е утвърден като първостепенен климато- и балнеолечебен център с национално и международно значение. Климатът на град Сандански е уникален – преходноконтинентален с изразено средиземноморско влияние. Наречен е ”българският климатичен юг” заради изключително благоприятните биоклиматични константи. Пролетта тук идва рано, следвана от сухо, понякога горещо лято, а продължителна и топла есен преминава след средата на декември в мека зима. Неизчерпаем природен източник на здраве, красота и енергия са минералните води на Сандански. Те са бистри, безцветни, без мирис и с приятен вкус: силициеви – 70-135 мг метасилициева киселина на литър, флуорни – до 6,5мг флуор на литър, хипертермални – от 42 до 810 С, слабоминерализирани, хидрокарбонатно- сулфатно- натриеви с лека алкална реакция.

Пресечените и разнообразни терени в околностите създават условия за дозирано теренно лечение. На фона на природните дадености, уникален мек климат и наличието на минерални извори, се предлагат отлични възможности за комплексно лечение, рехабилитация и профилактика.

Възможности за едновременно предлагане на комплекс от методи в Сандански:
Климатолечение – аеротерапия, хелиотерапия;
Кинезитерапия – лечебна физкултура - индивидуална и групова, подводна гимнастика, лечебен масаж, теренно лечение, йога гимнастика;
Аерозолотерапия - индивидуални инхалации с минерална вода, билки и медикаменти;
Апаратна физиотерапия - светлолечение, електролечение, лечение с магнитно поле, лазер терапия;
Балнеолечение – вани с минерална вода, подводен масаж, открити и закрити минерални басейни, сауна парк;
Криотерапия, термотерапия, парафинотерапия;
Фитотерапия.
Сандански е подходящо място за климатотерапия през цялата година. Препоръчва се климатолечението да бъде най-малко 30 дни, а за да се прояви напълно оздравителният ефект при болните - два пъти годишно.

 

Балнеология в региона

Рупите
Подходяща за балнеолечение е и местността Рупите, където извиращата лековитата минерална вода от кратера на изгасналия преди милиони години вулкан Кожух, е с температура 750С и високо съдържание на сяра. В непосредствена близост до парка на Ванга и храма „Света Петка българска”  има изграден плаж с 3 отделения – мъжко, дамско и общо. Единият басейн в мъжкото и дамското отделение е само с минерална вода, а другият - и с водорасли. От стотици години са посещават и образуваните кални малки басейни в местността, съдържащи лечебна кал и водорасли.

В местността Рупите е изградено съоръжение за масово култивиране на водорасли под открито небе. Отглеждат се едноклетъчни зелени микроводарсли от видовете Chlorella и Scenedesmus, известни като супер-храната на 21в. При благоприятни условия на развитие - слънчева светлина, чист въздух и вода - те се размножават с невероятна бързина. Химичният им състав е ценен, характеризиращ се с богато съдържание на протеини, ценни аминокиселини, витамини и минерали, необходими за съществуването и здравето на човешкия организъм. Българските учени отдавна са открили и се възползвали от ценния състав и благотоворното въздействие на тези водорасли върху човека, което преди 3-4 десетилетия породило и устойчиво наложило употребата им и под формата на таблетки. 

Марикостиново
Курортният калолечебен комплекс Марикостиново е разположен на 17 км от Сандански, на 13 км от Петрич, 2 км от с. Марикостиново и 1 км от река Струма. Намира се на 80 м надморска височина. Съчетанието на минералната вода и лечебна кал са ценно природно богатство на региона. Тези дадености на термалния извор са познати от древни времена и първите им откриватели били живеещите по тези земи траки. Старата турска баня е била построена върху останките на римски основи. Още през османско владичество минералната гейзерна кал от Марикостиново е била карана с биволски коли до Цариград, където се е използвала за лечението на различни заболявания. До 1907 година Макрикостинските минерални бани са били владение на турската община, а по-късно са били предоставени като собственост на Яне Сандански. Той провел редица мероприятия за създаване на по-благоприятни условия за пребиваване и лечение, но хотелът,  построен по онова време,  след години е бил изгорен.

Минералната вода от различните водоизточници в Марикостиново има близък състав и характер, който се запазва постоянен. Установено е и наличие на въглероден двуокис около 200 мг/л и 1.1 мг/л свободен сероводород. Значителна част от дебита на минералния извор се излива в езеро с лечебна кал, образувана при отлагане на фино глинесто вещество, носено при извирането на минералната вода и участието на редица благоприятни природни фактори - висока термалност на изворната вода – 50 - 60 °С, наличие на органични вещества.

Минералната вода в Марикостново в съчетание с лечебната кал, се отразяват положително при заболявания на опорно-двигателния апарат и заболявания на периферната нервна система.

Градешница
Известни са повече от десет термални извора около Градешница, описани през тридесетте години на 19 век от Азманов. Първият сондаж е изследван от български учени през 1970г. Водите от изворитре се характеризират като термални (с температура между 37 и 690 С), слабоминерализирани, хидрокарбонатно-сулфатни натриеви, флуорни и силициеви, подходящи за външно балнеолечение. Водите са с високо съдържание на сероводород, който трябва да се отстрани преди приемане на водата. Подходящи са за лечение на опорно-двигателния апарат, дихателната система, нервната система, стомашно-чревния тракт, и др.

Ощава
Тези извори са известни още от края на 18  век, но първият направен научен анализ е през 1937 г. Водите са горещи – с температура до 600 С, с ниско съдържание на разтворени минерални вещества (до 650 мг/л), висок флуорид (до 16 мг/л) и висока метасилициева киселина 90-92 мг/л. Между типичните за района хипертермални води, има и няколко студени извора, с оптимална концентрация на флуорид (1 мг/л) и ниско съдържание на натриеви йони (до 20 мг/л). Характеризират се като бистри, без мирис и приятни за пиене. По отношение на  физико-химичения си  състав са  хипертермални, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, силициеви и флуорни, слабо радиоактивни Подходящи са за лечение при заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови, гинекологични и кожни болести. При хладкия извор има изградена баня с две закрити калолечебници.

Хотово
В селото Хотово има сондажен водоизточник с температура 38-40оС. По отношение на  физико-химичения си  състав водата е с  ниска концентрация на разтворени минерални вещества, наличие на окисляеми от йод серни съединения, значимо съдържание на флуорид и метасилициева киселина. Дебитът на водоизточника е около 6.4 л/сек. Поради високия флуорид не отговаря на изискванията за бутилиране като натурална минерална вода за неограничена вътрешна употреба и за производство на безалкохолни напитки.

Левуново
Изворите в село Левуново са известни от древни времена, Те са с температура от 40 до 80оС. Водата е хипертермална, хидрокарбонатно-сулфатна натриева и флуорна. Основният и състав се движи в близки граници. Изворите се отличават съществено в температурата и съдържанието на флуорид. Хипотермалната вода от новия сондаж е с 36о С и има по-ниско съдържание на флуорид (6.0-6.6 мг/л), докато хипертермалната вода от стария сондаж съдържа почти двойно количество. В изворите с висока температура са установени и високи концентрации на метасилициева киселина (силициева термометрия).

Катунци
В района на село Катунци има няколко сондажа, от които извират различен по състав минерални води. Водата от сондаж 236 хг е с рядко срещани на Балканите минерали като съдържание. Докато флуоридът съпътства всички термални води от поречието на река Струма и околността, в тази минерална вода неговото незначително присъствие е за отбелязване. По отношение на  физико-химичения си  състав водата се характеризира като термална, слабоминерализирана, хидрокарбонатна натриева, без санитарно-химични признаци на замърсяване. Съдържанието на всички микрокомпоненти е в границите на определените норми и водата от сондаж 236 хг  се използва за бутилиране като натурална минерална вода «Преподобна Стойна».

 

Балнеотуризъм

В последните години в света се наблюдава ново отношение към профилактиката и активната почивка. В днешни дни се води битка за здравето на здравия човек. Анализите показват, че нарастващата продължителност на живота в икономически развитите страни увеличава значението на балнеотуризма.

Балнеотуризмът е основният вид туризъм за курорт Сандански. Традицията да се използват лечебните качества на минералните води в съчетание с природните му ресурси, води началото си от тракийското племе меди, живяло по тези земи. Тракийците били известни с изкусните си лечители, познаващи целебните качества на минералните извори. В Римската империя тези традиции продължават и "свещените" извори на Дезудава (днешния град Сандански) стават известни по всички краища на Великата империя. По-късно тук светите лечители безсребреници Козма и Дамян поставят основите на балнеолечението с изграждането на клиника при извора Мирото. Това дава тласък за развитие на съвременното балнеолечение в Сандански и днес в хотелските балнео- и СПА центрове под грижите на  висококвалифицирани лекари и специалисти физиотерапевти, използващи наличните и допълнителни лечебни ресурси, възвръщат тонуса на гостите на града. Богатата гама от лечебни и възстановителни туристически програми непрекъснато се обновява с включването на екзотични, самобитни елементи, както и по-модерни лечения с ясната цел да се отговори на съвременните изисквания на търсенето на международните пазари. По този начин балнеокурортът се изпълва с качествено ново съдържание и насочва продукта към по-широка потребителска аудитория -  от хора, нуждаещи се от лечение и профилактика до по-широк диапазон от здрави хора, търсещи релаксация и избавяне от ежедневния стрес.

Видяна 10454 пъти
Рейтинг
(3 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.