fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Селски туризъм

 Селски туризъм

Селата в община Сандански са съхранили в голяма степен корените на българския дух и характер и своебразието на българските обичаи и традиции. В селото гостите получават уникална възможност да усетят и навлязат в един бит, прокарващ мостове между времена и култури.
Атрактивна природна среда, съхранени фолклор, обичаи и занаяти, селища-архитектурни резервати, традиционна кухня и не на последно място известното българско гостоприемство, правят почивката на село все по-предпочитана.

Българското село дава възможност на туриста да се почувства желан гост и приятел. Той може да се идентифицира и живее с местното населенние, да се включи в селскостопанските дейност, в пешеходни турове, преходи с коне и каруци, в занаяти като дървообработване, резбарство, текстил, керамика, тъкачество, ковачество и др. и да занесе вкъщи платно, глинен съд или друг предмет, изработил със собствените си ръце. Тук гостът може да се включи и в кулинарни курсове или дегустации на вино, да изучава българския фолклор, да наблюдава местните семейни и религиозни празници.

Село Рожен

Село Рожен се намира на 31 км от град Сандански, 6 км източно от Мелник и в непосредствена близост (на 1 км) до Роженския манастир. Сгушено в подножието на Пирин планина, селцето съчетава в себе си духа на уникалната култура и живописната природа на България. Старинните къщи впечатляват със своята автентична архитектура и потапят в атмосферата на отминали векове. Името на селото води до логична и неизменна асоциация с Роженския манастир.

През 19 век Рожен е малко българско село, числящо се към Мелнишката каза на Османската империя. В началото на 20 век цялото село е под върховенството на Цариградската патриаршия. Днес селцето, запзаило своя старинен облик, предлага на своите посетители различни възможности за настаняване – от автентични къщи за гости до луксозни бутикови хотели.    Основният поминък на хората от селото е производството на вино от прочутия сорт грозде широка мелнишка лоза, за който се говори, че е най-старият в света и расте само в този край).

Село Златолист

Село Златолист се намира в община Сандански, разположено в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина на 27 км от град Сандански и на 5 от град Мелник единствено по еко пътека. Селото е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на 19 век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга и тя като нея пророкувала и помагала на хората. Църквата „Св. Георги“ е издигната през ХII в. Храмът е забележителен със стенописите си. В средата на храма, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че тази плоча има здравословно излъчване, когато се стъпи върху нея. Оригиналната плоча е открадната и на нейно място е поставено копие, но от това лековитата сила на мястото не е секнала. Чудесата не свършват с това – в селото се издига чинар на 1295 години, за който се вярва, че помага при различни заболявания. През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс, в който може да се пренощува. В женското отделение е запазена килията, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

И днес село Златолист и манастирът „Свети Георги” са посещавани от стотици богомолци от цялата страна.

Село Голешово

Село Голешово е разположено в север-северозападното подножие на граничната планина Славянка (Алиботуш). В непосредствена близост до него се намира биосферният резерват „Алиботуш”. Голешово отстои на 46 километра от град Сандански, на 21 километра от село Катунци и на 14 километра от село Петрово.

Голешово се слави с богатото си историческо минало. Според археолозите в околностите му е имало поселищен живот още от времето на новокаменната епоха (5000 г.пр.Хр.), а при сегашното му разположение – след последната четвърт на IV в.пр.Хр. Важна духовна опора на местното население се двете черкви – „Свети Димитър”, построена през 1833 г. и „Успение Богородично”, построена през 1853 г.

Село Голешово е победител в конкурса на БНТ САТ за най-красиво и малко известно място в България "Моят край е най" 2009 година. Конкурсът бе обявен от предаването "Пътеводител БГ" на БНТ, съвместно с Държавната агенция по туризъм и Камарата на строителите в България.

Историческа забележителност в село Голешово е запазената Хаджисимеоновата плевня, в която през 1903 г. поетът революционер Пейо Яворов с група четници води продължително сражение с турския аскер. През 1903 г. Яворов пише за Голешово в книгата си "Хайдушки копнения". В селото правят впечатление няколкото старинни каменни моста над селската рекичка. В планината има малка пещера Капе, в която през 1903 г. са отсядали четниците на Гоце Делчев. Северозападно от Голешово в местността Врися има останки от селище от новокаменната епоха, съществувало през античността, средновековието и османския период. В местността Краище, югоизточно от селото, е открито селище от късния период на бронзовата епоха. Близо до него, в местността Езерища, е открит античен некропол с гробове от каменни плочи. Северозападно от селото, в местността Солището и Перинарски лъки, е открито поселение от късния период на желязната епоха. Следи от антично селище и некропол от периода III – IV в. са намерени в местността Мъшиник, южно от селото. Останки от антични селища – в местността Тучидол, Бъза и Черешар. Останки от късната античност има в местността Пазлак – некропол и в местността Градището – крепост. Югозападно от Голешово в местността Селище, са открити останки от средновековно селище, съществувало и през османския период. На Голешовска река в селото са запазени 4 каменни моста от края на XVIII и началото на XIX в.

Къщи за гости
Бисерова-Гоф къща - село Пирин

Село Пирин е разположено в средния дял на Пирин планина на 650 м надморска височина под връх Орелег (2099 м), на 13 км от Попови ливади (Папас чаир), на 19 км от хижите Малина и Пирин, на 50 км от гр. Сандански, на 32 км от гр. Гоце Делчев и на 25 км по черен път от гр. Мелник. През село Пирин минава река Пиринска Бистрица, а западно от селото се намират туристическите забележителности манастирът Света Троица (на 3.5 км,), Змейова дупка (4.5 км) и Яворова дупка (на 4 км от селото).

Селото датира от древни времена и има сериозен принос по време на Илинденско-Преображенското възстание.

В китното село Пирин се намира и Бисерова-Гоф къща за гости. Построена през 1960 година, тя е била първоначално фурна за печне на хляб.  През 2005 година една от сестрите от известното българско трио „Сестри Бисерови” - Любимка - купува къщата. С помоща на съпруга си Боб и неговия баща Рой – англичани, тя я реставрира и надстроява. Бисерова-Гоф къща предлага чудесно посрещане с баница, прясно козе мляко, сирене, домашна ракия, ароматно бяло вино “Керацуда” и известното мелнишко червено вино. Тя разполага с шест стаи за гости – 2 спални и 4 стандартни двойни стаи.

Целогодишно селото е превъзходно за еко и селски туризъм и незабравими уикенди в къщата на народната певица Любимка Бисерова. В селото се отглеждат много овце и кози и от млякото им се произвежда еколкогично масло и сирене. Известно е още и с отглеждането на картофи и прочутия кафяв пирински боб.

През 2006г. Любимка започва да организира фестивала “С песните на сестри Бисерови” с надежда това да съживи селото и туризма в района на Санданска Община. Фестивалът се провежда всяка година на празника Света Троица през месец юни в село Пирин в продължение на три поредни дни.

Къща за гости „Благовеста” - село Илинденци

Къща за гости Благовеста се намира в с.Илинденци в целогодишно топлата  Югозападна България, скътано в подножието  на величествената Пирин планина. Селцето е само на 16 км североизточно от гр.Сандански  и на 3 км от общински център Струмяни, област Благоевград. Разположено е  на от 700 до 999 м.н.в. в полите на легендарната Пирин планина и сред красивите бели варовикови скали, дали старото име на селището - Белица с доказано благотворно действие при хора с респираторни заболявания. Прохладният въздух,  идващ от планината, тишината и спокойствието, лъхащи от зелените морави наоколо, както и неизменните и емблематични за селото лозови масиви, със сигурност са омагьосали и турския бей, създал чифлик в пределите на днешното селце и управлявал имотите си из цялата околия. Окъпано в легенди, предания и местни истории, с.Илиндинци трябва да бъде посетено, за да разкрие своите прелести и очарование пред бъдещите си гости на чаша опияняващо домашно червено вино или бяла Керацуда, която се прави единствено и само в региона.

Къща за гости Благовеста се намира в началото на село Илинденци. Разполага с шест модерно оборудвани двойни стаи, всяка от които има самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия и климатик. Четири от стаите имат самостоятелен балкон с гледка към митичния хълм „Кичер”. Къщата разполага с всекидневна-трапезария с климатик  и интернет достъп, хладилник, домашна винарска изба, веранда с панорамна гледка към всички планини в Югозападна България. Вътрешен двор с кът за хранене.

Видяна 5161 пъти
Рейтинг
(1 Глас)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.