fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Селски туризъм

 Селски туризъм

Селата в община Сандански са съхранили в голяма степен корените на българския дух и характер и своебразието на българските обичаи и традиции. В селото гостите получават уникална възможност да усетят и навлязат в един бит, прокарващ мостове между времена и култури.
Атрактивна природна среда, съхранени фолклор, обичаи и занаяти, селища-архитектурни резервати, традиционна кухня и не на последно място известното българско гостоприемство, правят почивката на село все по-предпочитана.

Българското село дава възможност на туриста да се почувства желан гост и приятел. Той може да се идентифицира и живее с местното населенние, да се включи в селскостопанските дейност, в пешеходни турове, преходи с коне и каруци, в занаяти като дървообработване, резбарство, текстил, керамика, тъкачество, ковачество и др. и да занесе вкъщи платно, глинен съд или друг предмет, изработил със собствените си ръце. Тук гостът може да се включи и в кулинарни курсове или дегустации на вино, да изучава българския фолклор, да наблюдава местните семейни и религиозни празници.

Село Рожен

Село Рожен се намира на 31 км от град Сандански, 6 км източно от Мелник и в непосредствена близост (на 1 км) до Роженския манастир. Сгушено в подножието на Пирин планина, селцето съчетава в себе си духа на уникалната култура и живописната природа на България. Старинните къщи впечатляват със своята автентична архитектура и потапят в атмосферата на отминали векове. Името на селото води до логична и неизменна асоциация с Роженския манастир.

През 19 век Рожен е малко българско село, числящо се към Мелнишката каза на Османската империя. В началото на 20 век цялото село е под върховенството на Цариградската патриаршия. Днес селцето, запзаило своя старинен облик, предлага на своите посетители различни възможности за настаняване – от автентични къщи за гости до луксозни бутикови хотели.    Основният поминък на хората от селото е производството на вино от прочутия сорт грозде широка мелнишка лоза, за който се говори, че е най-старият в света и расте само в този край).

Село Златолист

Село Златолист се намира в община Сандански, разположено в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина на 27 км от град Сандански и на 5 от град Мелник единствено по еко пътека. Селото е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на 19 век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга и тя като нея пророкувала и помагала на хората. Църквата „Св. Георги“ е издигната през ХII в. Храмът е забележителен със стенописите си. В средата на храма, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че тази плоча има здравословно излъчване, когато се стъпи върху нея. Оригиналната плоча е открадната и на нейно място е поставено копие, но от това лековитата сила на мястото не е секнала. Чудесата не свършват с това – в селото се издига чинар на 1295 години, за който се вярва, че помага при различни заболявания. През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс, в който може да се пренощува. В женското отделение е запазена килията, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

И днес село Златолист и манастирът „Свети Георги” са посещавани от стотици богомолци от цялата страна.

Село Голешово

Село Голешово е разположено в север-северозападното подножие на граничната планина Славянка (Алиботуш). В непосредствена близост до него се намира биосферният резерват „Алиботуш”. Голешово отстои на 46 километра от град Сандански, на 21 километра от село Катунци и на 14 километра от село Петрово.

Голешово се слави с богатото си историческо минало. Според археолозите в околностите му е имало поселищен живот още от времето на новокаменната епоха (5000 г.пр.Хр.), а при сегашното му разположение – след последната четвърт на IV в.пр.Хр. Важна духовна опора на местното население се двете черкви – „Свети Димитър”, построена през 1833 г. и „Успение Богородично”, построена през 1853 г.

Село Голешово е победител в конкурса на БНТ САТ за най-красиво и малко известно място в България "Моят край е най" 2009 година. Конкурсът бе обявен от предаването "Пътеводител БГ" на БНТ, съвместно с Държавната агенция по туризъм и Камарата на строителите в България.

Историческа забележителност в село Голешово е запазената Хаджисимеоновата плевня, в която през 1903 г. поетът революционер Пейо Яворов с група четници води продължително сражение с турския аскер. През 1903 г. Яворов пише за Голешово в книгата си "Хайдушки копнения". В селото правят впечатление няколкото старинни каменни моста над селската рекичка. В планината има малка пещера Капе, в която през 1903 г. са отсядали четниците на Гоце Делчев. Северозападно от Голешово в местността Врися има останки от селище от новокаменната епоха, съществувало през античността, средновековието и османския период. В местността Краище, югоизточно от селото, е открито селище от късния период на бронзовата епоха. Близо до него, в местността Езерища, е открит античен некропол с гробове от каменни плочи. Северозападно от селото, в местността Солището и Перинарски лъки, е открито поселение от късния период на желязната епоха. Следи от антично селище и некропол от периода III – IV в. са намерени в местността Мъшиник, южно от селото. Останки от антични селища – в местността Тучидол, Бъза и Черешар. Останки от късната античност има в местността Пазлак – некропол и в местността Градището – крепост. Югозападно от Голешово в местността Селище, са открити останки от средновековно селище, съществувало и през османския период. На Голешовска река в селото са запазени 4 каменни моста от края на XVIII и началото на XIX в.

Къщи за гости
Бисерова-Гоф къща - село Пирин

Село Пирин е разположено в средния дял на Пирин планина на 650 м надморска височина под връх Орелег (2099 м), на 13 км от Попови ливади (Папас чаир), на 19 км от хижите Малина и Пирин, на 50 км от гр. Сандански, на 32 км от гр. Гоце Делчев и на 25 км по черен път от гр. Мелник. През село Пирин минава река Пиринска Бистрица, а западно от селото се намират туристическите забележителности манастирът Света Троица (на 3.5 км,), Змейова дупка (4.5 км) и Яворова дупка (на 4 км от селото).

Селото датира от древни времена и има сериозен принос по време на Илинденско-Преображенското възстание.

В китното село Пирин се намира и Бисерова-Гоф къща за гости. Построена през 1960 година, тя е била първоначално фурна за печне на хляб.  През 2005 година една от сестрите от известното българско трио „Сестри Бисерови” - Любимка - купува къщата. С помоща на съпруга си Боб и неговия баща Рой – англичани, тя я реставрира и надстроява. Бисерова-Гоф къща предлага чудесно посрещане с баница, прясно козе мляко, сирене, домашна ракия, ароматно бяло вино “Керацуда” и известното мелнишко червено вино. Тя разполага с шест стаи за гости – 2 спални и 4 стандартни двойни стаи.

Целогодишно селото е превъзходно за еко и селски туризъм и незабравими уикенди в къщата на народната певица Любимка Бисерова. В селото се отглеждат много овце и кози и от млякото им се произвежда еколкогично масло и сирене. Известно е още и с отглеждането на картофи и прочутия кафяв пирински боб.

През 2006г. Любимка започва да организира фестивала “С песните на сестри Бисерови” с надежда това да съживи селото и туризма в района на Санданска Община. Фестивалът се провежда всяка година на празника Света Троица през месец юни в село Пирин в продължение на три поредни дни.

Къща за гости „Благовеста” - село Илинденци

Къща за гости Благовеста се намира в с.Илинденци в целогодишно топлата  Югозападна България, скътано в подножието  на величествената Пирин планина. Селцето е само на 16 км североизточно от гр.Сандански  и на 3 км от общински център Струмяни, област Благоевград. Разположено е  на от 700 до 999 м.н.в. в полите на легендарната Пирин планина и сред красивите бели варовикови скали, дали старото име на селището - Белица с доказано благотворно действие при хора с респираторни заболявания. Прохладният въздух,  идващ от планината, тишината и спокойствието, лъхащи от зелените морави наоколо, както и неизменните и емблематични за селото лозови масиви, със сигурност са омагьосали и турския бей, създал чифлик в пределите на днешното селце и управлявал имотите си из цялата околия. Окъпано в легенди, предания и местни истории, с.Илиндинци трябва да бъде посетено, за да разкрие своите прелести и очарование пред бъдещите си гости на чаша опияняващо домашно червено вино или бяла Керацуда, която се прави единствено и само в региона.

Къща за гости Благовеста се намира в началото на село Илинденци. Разполага с шест модерно оборудвани двойни стаи, всяка от които има самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия и климатик. Четири от стаите имат самостоятелен балкон с гледка към митичния хълм „Кичер”. Къщата разполага с всекидневна-трапезария с климатик  и интернет достъп, хладилник, домашна винарска изба, веранда с панорамна гледка към всички планини в Югозападна България. Вътрешен двор с кът за хранене.

Видяна 5235 пъти
Рейтинг
(1 Глас)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.