fbpx
Сряда, 06 Април 2016 11:37 Written by 
Премиерът Бойко Борисов открива официално Базиликата утре Епископска базилика

Премиерът Бойко Борисов открива официално Базиликата утре

 

Утре, на 7 април 2016 г./четвъртък/, от 11:30 ч. ще се проведе официално откриване на туристическа атракция Археологически парк – Сандански, създадена в рамките на проект „Сандански – зората на ранното християнство” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” на обект „Епископска базилика” – част от Археологически парк – Сандански. Откриването на обекта ще направи Министър - председателят на Република България - Бойко Борисов и кмета на община Сандански - Кирил Котев.

„Археологически парк - Сандански” е проектиран като ансамбъл от няколко значими раннохристиянски базилики, преекспонирани в градската среда по подходящ начин така, че да се превърнат в една от забележителностите на града, в привлекателно място за посетители от всички поколения.

Източно от Епископската базилика е разположена и Базиликата на Епископ Йоан – паметник на културата с великолепни подови мозайки с изображения на риби и птици, което доказва, че днешния град Сандански е бил епископско седалище и главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма. Бе открит и уникален бронзов кръст на 1500 години, който е бил забиван в дървения прът, когато е започвало литийното шествие.

Видяна 1788 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.