fbpx
Вторник, 28 Август 2018 21:59 Written by 

На 8 септември за първи път в Сандански

НФА "Българе" и актьорът Димитър Селенски представят „Последната нощ на Апостола”

Спектакълът се осъществява под патронажа на кмета на община Сандански – Кирил Котев

Създаден по идея на продуцента, режисьор и хореограф на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Ив. Димитров и самобитния актьор Димитър Селенски, спектакълът „Последната нощ на Апостола” ще бъде представен за първи път пред публиката в Сандански на 8 септември, събота, от 20.30 часа. На сцената на Летния татър в града ансамбъл „Българе” и Димитър Селенски ще покажат една различна гледна точка за величието и падението, за жертвоготовността и предателството, съизмерени с всеотдайното дело на Васил Левски.
Представлението се осъществява под патронажа на кмета на Община Сандански- Кирил Котев и със съдействие на Община Сандански. Посветено е на паметта на Васил Левски и на юбилейната 140-годишнина от Освобождението на България.
„Причината да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му” – споделя Христо Ив. Димитров.
Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата – на Христо Ив. Димитров и Димитър Селенски, хореографията – на Христо Ив. Димитров. Постановката е с продължителност час и половина.
Усилията на творческия екип, създал спектакъла „Последната нощ на Апостола”, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на преосмисляне на историческите факти чрез съпоставяне на народностното и личното, на доблестта и малодушието, на всеотдайността и егоизма.
Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история, който винаги ще приковава вниманието на истинските родолюбци. Момент, свързан с най-достойния българин – Васил Левски и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория, твърди актьорът Димитър Селенски.
Първоначално замислен като събитиен спектакъл по конкретен повод, "Последната нощ на Апостола" бе представен за първи път през 2014 година на паметната дата 19 февруари пред столичната публика. Изключителният успех, който постигна, доведе до желанието на зрители от цялата страна да го видят.
Завладяващите актьорски превъплъщения на Димитър Селенски, когото зрителите ще наблюдават в шест различни образа на съвременници на Дякона, и емоциите от изключителната актьорска игра на невероятните млади танцьори на ансамбъла ще накарат публиката отново да съпреживее трагичните и величави моменти от националната ни история. Създаден от българи за българи, "Последната нощ на Апостола" още от първите минути превзема сърцата на патриотите, за които е много важно съхранението на националната ни памет. Той е поредното тематично послание на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, чиито спектакли „Това е България!”, „България през вековете”, „Албена” и „Осмото чудо” присъстват като ярки знаци в обърканото ни време, повече от всякога нуждаещо се от силен духовен компас.
Спектакълът „Последната нощ на Апостола” предлага едно различно емоционално преживяване, което със сигурност ще бъде оценено по достойнство от родолюбивата публика в град Сандански. Билетите на стойност от 10, 12, 15 и 20 лева са в продажба на касата на Туристически информационен център от 10 до 18 часа в дните от вторник до събота включително.

На представлението категорично не се допускат деца под 10-годишна възраст!

 

Видяна 3663 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.