fbpx
Понеделник, 23 Ноември 2015 16:19 Written by 

Нашата религия равна ли е на шепа свещи?

В петък бе Ден на християнското семейство. Религиозен празник, който в моето семейство почитаме, така както всички други християнски празници. В чудесния съботен ден решихме с децата да отидем до Роженския манастир и Мелник, градът на контраста - където пред старите възрожденски къщи са паркирани джипове от последно поколение. Но да не се отклонявам. Спираме пред манастира, още при вида му ме обзема духовно покорство, благост, доброта и спокойствие. Прекрасното дворче, подредено и подържано ме радва, такава обител трябва да се подържа, радва ме, че виждам и други семейства с децата си тук, на това малко райско кътче. Казвам си: "Ей, браво - хората почитат празниците и все още вярват в духовното". След кратка разходка в двора на манастира решихме да влезем, за да запалим по една свещичка, ние и невръстните ни деца, които с ококорени очички следяха всяко наше движение, те знаят, че това е храм Божи и тук не се вика, не се тича и дори те бяха смирени и спокойни. Тогава видяхме колко струва вярата, нашата вяра... На входа, там където се продаваха свещичките нямаше продавач, нямаше търговец, просто подредени в колонки с ценички бяха оставени различни видове свещи и кутия, където можеш да си пуснеш парите, според броя на свещите, които си взел. Една двойка мъж и жена, на около 35-40 години без да броят, без да смятат грабнаха по една шепа от свещите по 50 ст. и пуснаха в кутията .....2 лева. Да, тяхната вяра, техните молитви и близостта до Бог струваха 2 лева. Възмутени и леко притеснени с моето семейство запалихме нашите свещички и побързахме да се отдалечим от семейството. Нима  и тук в този храм трябва да лъжем, трябва да бъдем тарикати, защо толкова свещи грабнаха тези хора и от кога вярата се измерва с броя на свещичките, които палим.

По -късно, когато се разхождахме в Мелник, същото семейство току пред нас се качи в едно "извънземно" возило със софийска регистрация, което според скромните познания на моя съпруг струваше доста пари...И тогава се замислих - колко струва нашата вяра?

Разказът ни изпратиха сем. Николови

Видяна 1362 пъти
Рейтинг
(5 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.