fbpx
Понеделник, 23 Ноември 2015 16:19 Written by 

Нашата религия равна ли е на шепа свещи?

В петък бе Ден на християнското семейство. Религиозен празник, който в моето семейство почитаме, така както всички други християнски празници. В чудесния съботен ден решихме с децата да отидем до Роженския манастир и Мелник, градът на контраста - където пред старите възрожденски къщи са паркирани джипове от последно поколение. Но да не се отклонявам. Спираме пред манастира, още при вида му ме обзема духовно покорство, благост, доброта и спокойствие. Прекрасното дворче, подредено и подържано ме радва, такава обител трябва да се подържа, радва ме, че виждам и други семейства с децата си тук, на това малко райско кътче. Казвам си: "Ей, браво - хората почитат празниците и все още вярват в духовното". След кратка разходка в двора на манастира решихме да влезем, за да запалим по една свещичка, ние и невръстните ни деца, които с ококорени очички следяха всяко наше движение, те знаят, че това е храм Божи и тук не се вика, не се тича и дори те бяха смирени и спокойни. Тогава видяхме колко струва вярата, нашата вяра... На входа, там където се продаваха свещичките нямаше продавач, нямаше търговец, просто подредени в колонки с ценички бяха оставени различни видове свещи и кутия, където можеш да си пуснеш парите, според броя на свещите, които си взел. Една двойка мъж и жена, на около 35-40 години без да броят, без да смятат грабнаха по една шепа от свещите по 50 ст. и пуснаха в кутията .....2 лева. Да, тяхната вяра, техните молитви и близостта до Бог струваха 2 лева. Възмутени и леко притеснени с моето семейство запалихме нашите свещички и побързахме да се отдалечим от семейството. Нима  и тук в този храм трябва да лъжем, трябва да бъдем тарикати, защо толкова свещи грабнаха тези хора и от кога вярата се измерва с броя на свещичките, които палим.

По -късно, когато се разхождахме в Мелник, същото семейство току пред нас се качи в едно "извънземно" возило със софийска регистрация, което според скромните познания на моя съпруг струваше доста пари...И тогава се замислих - колко струва нашата вяра?

Разказът ни изпратиха сем. Николови

Видяна 986 пъти
Рейтинг
(5 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.