Топ новини
Вторник, 23 Май 2017 20:14 Written by 

Интересно обучение се проведе във Второ основно училище „Христо Смирненски”, град Сандански.

Интересно обучение се проведе във Второ основно училище „Христо Смирненски”, град Сандански. В самия край на заниманията си, групата за "Обучителни затруднения по математика" с ръководител г-жа Лина Джамбазова, създадена по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности  (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“ се запозна с практическото приложение на математиката в спорта „Спортна стрелба”. За да бъде по-интересно децата поканиха на гости за обучението и групата по „Краеведство”, създадена по същия проект. Учениците посетиха залата за тренировки на Стрелкови клуб "Санел - Сандански" с ръководител треньор Васил Попов, който ги запозна с тъкностите при премерване и особеностите на дишане за възпроизвеждане на точнен изстрел с неогнестрелно пневматично цевно оръжие - три вида пневматични пушки (с пружина, с резервоар за сгъстен въздух и с помпена система за подготовка на сгъстен въздух) и пистолет. При инструктажа за безопастност децата с удоволствие се запознаха отблизо с оръжията – приклад, изстрелващ и спусков механизъм, ложа, цев, мерник, приспособления. Възприеха бързо и отлично цифровата информация, с която буквално бяха засипани и успяха точно и безпогрешно да я възпроизведат във финала на обучението - от колко метра се стреля (10 м), правилната стойка, образуваща равнобедрен триъгълник и двоен S на тялото и гръбначния стълб и не на последно място всички знаеха, че са стреляли със сачми за диаболо изстрели с калибър 4,5 mm,. Всяко дете успя да се докосне и да стреля с пневматичната пуша обиколила последните 3 оимпиади, за което удеостоверяваха залепените за нейния приклад стикери за участие и регистрация. Запознаха се и със стрелково облекло, което се използва при състезания за стабилизиране на позицията на тялото, защото тогава се стреля прав. Всяко дете само сумира точките от своите и на приятелите си попадения, които изчисляваха бързо и тпчно по десетичната система. Имаше и няколко близки попадения до най-добрият резултат - 10,9 точки или т.нар. централен изстрел.

Децата се запознаха отблизо с един нов спорт и спортен клуб „Санел – Сандански”, който дава начален старт на многократния републикански шампион и рекордьор на България Антон Ризов - национален състезател по стрелба и Ирена Бъчварова републикански шампион девойки, младша възраст.

Видяна 753 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.