fbpx
Сряда, 16 Май 2018 08:53 Written by 
Кметът Котев и зам.-министъра на културата откриха обновената сграда на дома на културата Кметът Котев, Румен Димитров – зам.-министър на културата

Кметът Котев и зам.-министъра на културата откриха обновената сграда на дома на културата

На 15.05 с ритуален водосвет, в присъствието на Румен Димитров – зам.-министър на културата, народният представител – Атанас Стоянов, Катя Василева - експерт на МРРБ, общински съвет, самодейни състави, художници и творци бе официално открита една от емблематичните за културата сгради – Дом на културата по проект „Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански“.
Кметът на община Сандански – Кирил Котев подчерта значимостта и необходимостта от една светла, просторна, обновена и приветлива сграда, която е домът на културните прояви в община Сандански, с които е наситен културния календар на общината.
Зам.-министърът – Румен Димитров добави, че за град като Сандански, посещаван от много туристи е изключително важно Домът на културата да е модерен и отговарящ на все по-големите потребности на публиката, туристите и местните.
Поздрав към всички отправи и народният представител – Атанас Стоянов, който отправи адмирации за реализирания проект и съвместната работа на община Сандански и НЧ „Отец Паисий-1919“.
Емоционално и с благодарност към всички, благодарение на които Дом на културата събира и показва творчеството и изкуството и до днес, поздравление отправи и Илияна Тошева – представител на художниците от град Сандански.
С пожелание за по-добро бъдеще на града бе разрязана трикольорна лента пред централния вход на Дома на културата, а като символ за добро партньорство между институциите бе плиснато менче с вода.
В края на официалната церемония ТС „Празник“ показаха с два танца, защо Домът на културата е средище на талантливите деца и младежи, малки и големи от град Сандански и не само.
С изпълнението на проекта ”Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански” по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ сградата на Дома на културата е конструктивно укрепена, положи се външна изолация и се ремонтира изцяло покрива. Всички помещения в сградата имат отоплителна и охладителна система. Прозорците на фоайето на втория етаж бяха намалени с цел помещенията да бъдат превърнати в изложбени зали. Фасадните мраморни пана бяха заменени с гранит, а цветово Домът на културата придоби нов, свеж, модерен в светли гами вид.
Мястото, което от своето построяване през 1979 г. е било само частично ремонтирано, след изпълнение на проекта, се превърна в притегателен културен център, както за посетителите на всички събития, читателите на Библиотеката към НЧ „Отец Паисий-1919“ и всички групи и състави, които извършват своите репетиции в Дома на културата.
Бяха извършени и вътрешни ремонтни дейности за осигуряване на максимален комфорт за всички гости и местни състави и групи.

 

Видяна 1475 пъти
Рейтинг
(1 Глас)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.