fbpx
Петък, 22 Юни 2018 18:15 Written by 

Мелнишки дни на Възрожденската култура съживяват стари занаяти и позабравени обичаи на чаршията в Славовата столица

Посетете Мелник – подарете си разходка назад във времето

Мелник не е просто град. Мелник е неразказана история и състояние на духа. Векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.
Община Сандански, Читалище „Емануил Васкидович“-гр. Мелник и Музей за историята на гр. Мелник организират „Мелнишки дни на Възрожденската култура“. На 23 и 24 юни именно там местни майстори – приложници и занаятчии ще споделят с гостите на града тайни на стари традиции, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи.
Два дни на чаршията в Славовата столица ще бъдат представени техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис. Групите за автентичен фолклор от Сандански и селата ще разкрият тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии. На 24 ще оживее и народният обичай Еньовден, малки и големи ще събират росни китки и ще наричат за здраве.
Всеки посетител „Мелнишки дни на Възрожденската култура“ ще има възможност да се включи в демонстративни работилници за дърворезба, грънчарство, тъкачество, везба, плетене на дантела, приготвяне на обредни хлябове и традиционно български ястия.
Мислите си, че познавате Мелник – вино, любов и възрожденски къщи, ще се изненадате колко много още има за разказване. Любезните домакини от Исторически музей – Мелник организират познавателен тур из града.
На втория от „Мелнишките дни“ в центъра на града ще се разнесе гласът на македонския славей – Теди Еротеева. Участниците в танцовия фестивал „Хоро край Пирина“ ще разберат кои сред над 800 участника от цяла България са изиграли най-кръшните хора.
Посетете Мелник на 23 и 24 юни – подарете си незабравима разходка назад във времето, като се потопите в атмосферата на Възрождението.

 

Видяна 1194 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.