fbpx
Конака Мелник Конака Мелник

Конака Мелник

Въпреки липсата на сграда и подготвените и внесени проектни предложения, служителите на музея извършват инвентаризация на музейния фонд. Едновременно с това се взимат и необходимите мерки да се опазят експонатите от негативните влияния. Предприети са действия по обезопасяване на част от недвижимите културни ценности, които са застрашени от ерозията и човешката дейност.

С активното участие на служителите на музея е изработен проект за консервация, реставрация и адаптация на манастир „Света Богородица Пантанаса" в град Мелник. Манастирът е построен в началото на XIII в. от прочутия владетел на Родопите и Пирин със столица Мелник деспот Алексий Слав от българската царска династия на Асеневци, отначало със статут на царски манастир, а от края на XIV в. до XIX в. - на метох на Ватопедския манастир на Атон. Към края на XIII в. двете му църкви са украсени с уникална живопис, според френският изследовател Пол Пердризе - предвестник на италианския Ренесанс. Недвижимата културна ценност има висока научна и експозиционна стойност, която значително се подсилва от факта, че при разкопките са открити тленните останки на самия деспот Слав и на семейството му. Очаква се с готовия работен проект да се търси финансиране по европейски програми.

От началото на 2014г. започна подготовката и комплектуването на документация за изработване на План за опазване и управление на Археологически резерват ,Античен, средновековен и възрожденски град Мелник". Поради спецификата на нормативната уредба и липсата на възможност от страна на Министерство на културата да се възложи и изпълни такъв План, на този етап усилията на музейните служители са ограничени до събирането на информация за провежданите теренни проучвания в рамките на резервата и на идеи и предложения от местни жители за развитието на града като туристически център.

През месец ноември 2014г. град Мелник беше домакин на станалата традиционна кампания на в. Стандарт „Чудесата на България". От ръководството на медията бяха поканени народни представители, общински служители, музейни дейци, представители на туристически агенции, журналисти и граждани. На събитието бяха представени проблемите и предизвикателствата пред културното наследство в Република България, но основният акцент беше за състоянието и перспективите на туризма в община Сандански. Всички присъстващи се обединиха под идеята да се работи активно в посока опазването и популяризирането на богатото културно-историческо наследство в региона.

 

Видяна 4140 пъти
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.