fbpx

Преподобна Стойна

Преподобна Стойна
 

Из ръкописа "Църква" на отец Ангел Столинчев

В женското отделение на югозападния ъгъл има иззидана малка стаичка. В тая стаичка е живяла сляпата жена преподобна Стойна. Тя е родена в с. Хазнатар, Серско през 1883 г. и е починала на 22. XII. 1933 г. Тука, в тая стаичка, е прекарала живота си в пост и молитва, след като се е преселила от Гърция в България. Благочестиви християни от селото и околността са я поддържали с храна във форма на приношения за монахинята. В стаичката има едно малко прозорче, от където прониква светлината на слънцето, то е на южната страна на стаята. Сега в стаята й има събрани стари икони от църквата и там се съхраняват. Гробът й е на западната страна зад църквата в селските гробища и се поддържа добре. Има два каменни кръста с един и същи надпис. Първият е от стария й гроб, а сегашният е поставен, като са ремонтирали гроба роднините й от Петрич. Кръстът и бордюрите на гроба са измазани с мозайка бочарда.
В стаята й има голям нарисуван портрет с надпис „Преподобна Стойна”. В стаята се намира сандъчето й, в което е пазила дрехите си. Подът на женското отделение е накован с дъски – дюшеме. Женското отделение е дълго 6 метра и широко 8 метра. Едно от големите женски отделения в нашия край.
В женското отделение има стенопис с различни мотиви. На западната страна е изографисано ходенето при врачката и лошите последици от това. За християните, които отиват при нея.
Централната част на църквата е също изографисана.
Има Архиерейски трон и амвон. Също и прошкинитар с голяма дървена икона на „Св. В. М. Георги“. Има два хубави полилея, единият – стъклен, а другият –  с мъниста.
Иконостасът е голям и просторен с много хубави икони на големия ред и горния ред с по-малките икони. Иконостасът е дървен. Завесата на иконостаса е Христос, излизащ от чашата, рисуван на платно.
Близо до иконостаса в църквата пред южната певница има каменен свещник, зациментиран в земята.
В олтара на нишавия престол има в малък формат разпятието с предстоятелите. В него има и две ниши, служещи за […] и за извършване на просконитарията – жертвеник. На северната страна има още две малки ниши, едната за измиване на ръцете.

Навес – нартика. На северната и западна страни има голям и просторен навес – нартика. Покрай църквата и по края на навеса са поставени дивани за сядане на хората като излизат от църквата, за да отсядат и почиват и да се провежда търга, а така също и за раздаване при именни дни и при погребения, задушници, панахиди. Нартиката на църквата е покрита със старите турски керемиди.

Гробищата. Около църквата има три декара църковен двор, в който са и селските гробища. Целият район е заграден с дървени колове и бодлива тел. Много от гробовете се поддържат в добро състояние и са добре оградени. Мнозина от изселилите се на други места завещават, след като умрат, да ги погребат тука в родното им село в селските гробища. В тия гробища са и родителите на о. Йордан Маринчев, енор. свещеник в с. Кулата и брат му, и сестра му.

Камбанарията. Камбанарията е дървена и е построена на югозападния ъгъл на църквата. Тя е повдигната на дървета и не е зидана. На нея е окачена църковната камбана. Сега [изгледа] на камбанарията е стари, почернели и посивели от дървото и от времето. Камбанарията се бие в недели, в празнични дни и при смъртни случаи, а когато има и бедствие, пожар или други случаи.
Църквата се намира на 500 метра северозападно от селото. Близо до църквата минава и сушичкото дере – река.
Пред църквата до реката има големи дървета, където лятно време хладнува селската стока.

18.І.1961год. гр. Сандански

Никаква част от тази книга не може да се възпроизвежда в каквато и да е форма и по какъвто и да е начин – електронен или механичен, включително фотокопиране, аудиозаписване или използване на каквито и да било системи за съхранение или извличане на данни, без предварителното писмено съгласие на издателя с изключение на кратки цитати в критични статии, книги и рецензии.

----------------------------------------------------------------------------

Нека ръкописът се превърне в книга, която ще радва днешните и бъдните поколения. Да се отблагодарим по този начин за огромната любов, с която даряваше отец Столинчев всички нас, хората от град Сандански и общината.

За повече информация можете да се обръщате към Димитър Тошев на тел. 0882 011 099, Еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., към Албена Бугаринова, тел 0882 011 030, Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и към редактора и издателя на книгата Христо Георгиев, телефон 0899 833 201, Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Видяна 5995 пъти

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.