fbpx

Кратка визитка на град Сандански

Кратка визитка на град Сандански

Град Сандански има 31 хиляди жители и е главен административен център и културно-икономически на община Сандански, разположен по долината на река Санданска Бистрица, в подножието на Пирин планина.

Край града минава първокласният път Е-79 - София, Кулата – Солун - Атина, както и международна ж.п. линия със същия маршрут. Сандански отстои на 150 км от София, на 150 км от Солун и на 250 км. от Скопие – Македония. Посредством международните летища в София и Солун градът е лесно достъпен за туристи от целия свят.

Разположен на 220-240 м надморска височина, градът е известен като най-топлото селище в република България, с най-ниската в страната средна относителна влажност на въздуха – 66 %, с най-голяма продължителност на слънчево греене – 2506 часа годишно, с най-малко мъгливи дни през годината – средно 5.

Минералната вода в Сандански е прочута с доказаните си лечебни свойства. В курорта има над 80 извора с температура между 42 и 81 % С. Водата е с ниска минерализация, богат химически състав и хидрокарбонатно минерално съдържание. Полезна е срещу редица заболяванията на опорно двигателната, централната и периферната нервна система, и гинекологични заболявания.

Важно предимство на град Сандански е неговият изключителен преходно-средиземноморски микроклимат.

Не е случайна славата му на най-добрата в Европа естествена лечебница за бронхиална астма.

Видяна 6054 пъти

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.