fbpx

Чешмата под чинара

СВЕДЕНИЕ за барелефа –
чешмата в гр. Сандански
 

Из ръкописа "Църква" на отец Ангел Столинчев

Всред централния площад на гр. Сандански стои вековен явор, а около дънера му е построена беседка за почивка. Тази беседка на югоизточната страна е украсена с една символична чешма.
Барелефа на чешмата е направен от дебърски майстор в 1854 год. в гр. Серес, когато е направена и Ески-джамия в същия град. Тази плоча – барелефа е красяла централната чешма в двора на джамията, заедно с други 24 чешми и е била направена в знак на благодарност, че са им поверили направата на джамията.
През Хуриета 1908 год. при приемане на Серския санджак от новия турски управител обърнала му внимание тази чешма и без много труд превел легендата на барелефа, която била тенденциозна и заповядал да я разрушат. Намерил се обаче един грък, приятел на българите, прибрал плочата и я скрил в собствената си къща.
През 1912 год. – Балканската война плочата е била намерена от наши войници и я пренасят в Демир-Хисар, поради отстъплението са я оставили там. По-късно през Първата световна война, Втора армия, която е действала в този сектор я донасят и я поставят в банята, след като е била прочетена в 1933 г. я поставят на чешмата.
В средата на плочата са изобразени два лъва вързани с верига, представляващи Тракия и Македония. Под тях лъвска глава, из устата на която струи кристална вода, а до главата изобразени две змийчета, увити около главата на лъва – България и политическото, и духовно робство. Над лъвовете има надпис на турски – машаалах, т.е. браво, което на арабски значело – долу тиранина. Майсторите са успели твърде изкусно да заблудят турците, че тоя надпис значело машаала – браво.
От двете страни на тоя надпис е издълбан на български и турски годината, през която е направен барелефа.
Същият е изпъстрен със звездички, които всъщност представляват цвята на богородички (аспри). Двете кандилници за тамян от двете страни са били обяснени на турците като турски ибрици. По нагоре пък в двата края са изобразени слънце и полумесец, които погледнати от лявата страна на плочата, представляват череп. Най-отгоре всичко това завършва с шестокрил Ангел Херувим.

19.VІІІ.1954 год.
Градски музей – гр. Сандански

 

Никаква част от тази книга не може да се възпроизвежда в каквато и да е форма и по какъвто и да е начин – електронен или механичен, включително фотокопиране, аудиозаписване или използване на каквито и да било системи за съхранение или извличане на данни, без предварителното писмено съгласие на издателя с изключение на кратки цитати в критични статии, книги и рецензии.

----------------------------------------------------------------------------

Нека ръкописът се превърне в книга, която ще радва днешните и бъдните поколения. Да се отблагодарим по този начин за огромната любов, с която даряваше отец Столинчев всички нас, хората от град Сандански и общината.

За повече информация можете да се обръщате към Димитър Тошев на тел. 0882 011 099, Еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., към Албена Бугаринова, тел 0882 011 030, Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и към редактора и издателя на книгата Христо Георгиев, телефон 0899 833 201, Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Банковата сметка е:
УниКредит Булбанк, IBAN BG 81UNCR 9660 1022 3184 03,
BIC ( SWIFT) UNCRBGSF, ИК „Синева”

 

Видяна 7822 пъти
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.