fbpx

Парк „Свети Врач” Сандански

Парк „Свети Врач” Сандански
 

Каква е историята на създаването на един от двата парка в цяла Българи с пясъчни алеи?

Развитието на градски парк „Свети Врач” е пряко свързано с превръщането на Свети Врач в град Сандански през 1929 г.

През Балканската война 1912 г. селището Свети Врач се освобождава от турско робство. То попада в района на Седма рилска дивизия, командвана от Генерал Тодоров. Войската на генерала се установява в с. Левуново, а самият той моли местната управа да построи близо до селото казарма за своите войници. Тогавашните управници отхвърлят молбата му и той построява казармите в Петрич, но главния му щаб остава в района на Свети Врач и отново моли да настани и военен подучастък от 30-40 войници за охраната му, но този път предлага като място за неговото изграждане „оттатък реката, в пущинака”. След като получава разрешение той бързо построява дървените постройки за войниците и щаба и така се установява в Свети Врач. След това отново се изправя пред селската управа и изтъква, че в закона пише, че там където има военен подучастък с оглед сигурността земята се одържавява. Така генерал Тодоров блокира земята и започва изграждането на парка.

Началото е поставено 1916 г. Залесяването започва с фиданки от черен и бял бор. Построява и офицерска баня и лятна къпалня на мястото на минералния извор „Мирото” . По- късно от Италия се внасят 18 кедъра и софора. От тук започва бурното развитие на парк „Свети Врач” .
Изгражда се футболното игрище, през 1940 г. фонтанът „Момче с рибка”, през 1956 Плувен комплекс, 1959 г. се изгражда първия въжен мост, 1961 г. се реализира макетът на Пирин „Пиринеума”, 1974 г. се построява Летния театър и пр.

Днес, парк „Свети Врач” е любимо място за отдих, спорт, туризъм и развлечение. В него се отглеждат изключително редки и ценни растителни видове, а поддържането му изцяло се финансира от Община Сандански.
Из „ Паркът „Свети Врач” през годините”.

Галерия:

Видео:

Видяна 15814 пъти
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.