fbpx

Интервю с Костадин Кирянов – ръководител на Младежки духов оркестър гр. Сандански

1. Господин Кирянов Вие сте ръководител на Духовия оркестър от една година, когато почина баща Ви и неговият създател Емил Кирянов. Как се чувствате? Как измина за Вас тази година?
К. Кирянов – Когато преди година почина баща ми, приех тази работа много присърце, с много хъс. Амбицирах се. Много трудно се набираха деца, а обучението не е никак лесен процес. Сега, година по-късно мога да кажа, че младежите и децата в Сандански показват все по-голям интерес. Станахме по-популярни и желаещи сами идват и се записват и аз съм много щастлив от този факт.

2. Бързо ли се сработихте с момчетата?
К. Кирянов – Аз помагах на баща ми, винаги, когато имах възможност предвид факта, че работех като преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”и в Камерната опера на Благоевград. Горе – долу познават всички от оркестъра и не беше никак трудно да се сработя и то доста добре с тях.

3. Колко голям е оркестъра?
К. Кирянов – В момента сме 30 човека.

4. Имате ли нови попълнения? Наскоро бяхте обявили прием.
К. Кирянов – Да, имаме 5 нови деца в оркестъра.

5. На колко години е най-младия и съответно – най-възрастния музикант?
К. Кирянов – Най – младият музикант е синът ми, който е на 6 години, а най-възрастният е над 55 години.

6. Как се издържа Младежкия духов оркестър?
К. Кирянов – Изцяло от община Сандански. Тук бих желал да вметна своята благодарност към кмета г-н Андон Тотев, който „прегърна” едно мое предложение, а именно някой от най-дългогодишните и добри музиканти да получават хонорари, тъй като е много неприятно, когато три години обучаваш един човек, той стане добър музикант, но поради липсата на възнаграждение и мотивация напусне оркестъра. Обучението на един младеж е дългосрочно, не можеш да се научиш да свириш за половин година. Сега, по този начин успяваме да задържим добрите музиканти, които вече имат семейства и за тях това е един вид работа. Имаме и гласувани средства от Общинския съвет.

7. Преди да станеш ръководител на оркестъра в Сандански разбрахме, че си работил в Благоевград. Тук, в Сандански по-удовлетворен ли се чувстваш?
К. Кирянов – определено, да. Не се налага да пътувам и да съм далеч от семейството си. Чувствам се чудесно тук, с моя оркестър.

  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.