fbpx

Невена Станкова – ръководител и хореограф на Танцова формация „The hopers”
„Ще участваме в „България търси талант”

1. Госпожице Станкова,  вие ръководите една доста голяма формация. Трудно ли се създава такава група, срещате ли трудности и какви? Разкажете ни малко повече за самото начало на  „The hopers”.
- Невена – Не е никак лесно да спечелиш доверието и на децата и на родителите. Създадохме тази формация HOPE преди 6 години, през 2008 г.  с подкрепата на Читалище „Отец Паисий - 1919”  и създаването на тази формация ми коства доста труд, доста усилия, доста време и много безсънни нощи, тъй като съм и студентка в момента . Но всичко това си заслужава, всяка секунда.

2. Спомняш ли си за първи път, когато влезе на репетиции с децата в залата? Как се почувства?
- Невена – С точност не си спомням първия път точно как съм се почувствала, но било е странно за мен, със сигурност, защото все пак носиш отговорност за тези деца – за тяхната безопасност,  за това да се чувстват добре и да им доставя удоволствие, това което правим.

3. В този ред на мисли как се справяш с най-малките -  4 годишните, които освен, че трябва да научиш на самия танц изискват и повече грижи и внимание. Трудно ли ти е с тях?
- Невена – По принцип да, наистина е малко по-трудно с тях и за това на репетициите винаги имам помощник с мен, който заедно с мен контролира тяхното идване, тръгване, кой ги взима, дори и ходенето до тоалетна. Но децата са прекрасни и до сега не ми се е случвало да се случи нещо неприятно с някое от децата. И дано така де е и в бъдеще.

4. Колко деца е цялата формация?
- Невена – Около 150 деца всички възрасти от 4 до 18 години.

5. Миналата година за първи път бяхте партньори на Балканския младежки фестивал, който се провежда в Сандански.  Как се случи?
- Невена – Г-жа Емилия Маринова се свърза с мен и ме покани. Мисля, че това се случи поради нашите успехи и на самия фестивал . Показахме, че сме сериозни и че може да ни се има доверие. И така, когато ни покани аз с удоволствие приех.

6. Има ли деца, от които не можеш да направиш танцьори?
- Невена - Със сигурност има такива, както се казва „От всяко дърво свирка не става”, но пък има някой деца, когато дойдат за първи път в залата и си казваш „ това дете трудно ще стане танцьор или няма да се справи”, а после те изненадва и си казваш „WOW”. И това е една от причината да не правя прослушвания за прием на деца, защото те порастват и се променят, с времето стават все по-добри и моята цел всъщност е това – да се развиват.

7. Какво ново предстои за групата?
-Невена- Ще участваме в „България търси талант”. Вече преминахме предварителните кастинги в Благоевград. И ни се обадиха, че на 15.02 сме на кастинг в София.

8. С коя възрастова група?
- Невена – С най-големите. Тъй като горе-долу това ни е последната година с тях и решихме да си подарим този подарък с това участие. Друго, което предстои е квалификацията за Португалия. Тази година планираме да участваме в същия турнир, в който миналага година встанахме втори Dance world cup в Брайтън. Местоположението на този конкурс всяка година се мени и е в различна страна. Сега е в Португалия. Ще участва най-голямата група и Juniors.

9. Как се „изработва” един танц – музика, хореография, костюми?
- Невена – Всичко е в зависимост от това за коя възрастова група се прави. Ако е за най-мъничките първо се измисля идеята на танца, тематиката, които ми хрумват като идеи от телевизията, интернет, филми  и пр. После си правя и музиката по хрумката, която вече имам и накрая вече идват движенията. При по –малките хореографиите са по-лесни естествено и вече за все по-големите стават все по-трудни. Това е идеята  - всеки следващ танц да е по-труден от предния. Може би с най-малките ми е най-трудно да измислям танца, защото се стремя всеки да е малко по-сложен, да има повече фигури. Понякога те се объркват, започваме от начало и така, но в крайна сметка те се справят  и се забавляват.

  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.