fbpx
Неделя, 15 Март 2015 22:36 Written by 
2014 - успешна година за археологията в град Сандански. Част I Епископската базилика в Сандански

2014 - успешна година за археологията в град Сандански. Част I

2014 година се оказа една от най-трудните, но може би и една от най-успешните в близо 80 годишната история на Археологическия музей на град Сандански, който е основан през далечната 1936 г. от местни интелектуалци като археологическо дружество „Струма".

Огромната част от усилията на целия екип бе съсредоточена в процеса на изпълнението на проект „Археологически парк гр.Сандански". Възложител на проекта, на стойност 6.4 млн. лв. е Община Сандански. Той включва реставрация, консервация и социализация на трите най- големи археологически паметника от раннохристиянския Партикополис - Базилика на Епископ Йоан, Раннохристиянски комплекс и Епископска базилика. Всички те са от 5-6 в сл.Христа - периодът, в който християнството се разпространява масово в римските провинции на Балканите.

Епископската базилика
През изминалата година бе възстановен обема на Епископската базилика и в края на 2014 г. преминаващите покрай нея могат да видят реалните размери на най-великолепния раннохристиянски храм от античния град. Обемът и размерите отговарят до 90 процента от вида на базиликата и възстановките се правени на база археологическите проучвания. Като пример може да се даде факта, че южната фасада е възстановена по падналия южен зид, който детайлно е документиран и изчертан при разкопките през 2003-2004 година. Вече може да се види и вътрешния простор на храма, който подчертава величието му и е тържество за победилото християнство през 6 век. Завършването на консервационно - реставрационните дейности ще затвърди силното естетическо въздействие на храма и вероятното откриване в началото на 2015 г. ще покаже на жителите и гостите на гр. Сандански един христоматиен пример за устройството на Епископски храм.

Дейностите в археологическия музей, в който се намира и Базиликата на Епископ Йоан, са пред окончателно завършване - предстои проверка на всички инсталации, асансьор, осветление и дребни детайли. Целта на проекта е запознаване на посетителите с мозаечното раннохристиянско изкуство и раннохристиянски символи. Като втори етап от страна на Община Сандански се очаква реализацията на експозицията на втория етаж, чийто акцент ще бъде римската надгробна пластика и ранния бронз като част от по- ранната история на гр. Сандански.

Видяна 1951 пъти
Рейтинг
(6 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.