fbpx
Събота, 21 Март 2015 06:40 Written by 
2014 - успешна година за археологията в град Сандански. Част III Мартирион

2014 - успешна година за археологията в град Сандански. Част III

Мартирион
През 2014 година се реализираха и дейности по социализацията на Мартириона на Епископската базилика. Проектът е финансиран от Американския научен център София, чрез Фондация Америка за България. Мартирионът бе открит през 2012 г. и е проучван 2 години. Мартирионът е свето място - обикновено построен на място на гибел на светец или помещение, където се съхраняват мощи или реликви.
В нашия случай то е уникално и с откритото в мраморния под аязмо -Това е и най -старият източник на света вода откриван в границите на България.

Мартириона на Епископската базилика
През май месец 2014г. в се проведе Националната археологическа конференция. Тя се провежда вече за трети път в нашия град, което е признание за утвърждаването на град Сандански като значим национален археологически център. На нея участваха 123 археолози от цялата страна - бяха представени всички значими обекти проучени през 2013 г. на територорията на България. Специално място бе отделено на археологията в гр.Сандански и на Епископската базилика, която чества 25 годишен юбилей от нейното откриване.

Видяна 1978 пъти
Рейтинг
(1 Глас)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.