fbpx
Сряда, 14 Октомври 2015 19:14 Written by 

За първи път: Дни на отворени врати в уникалния Археологически парк – Сандански

Петък, събота и неделя /16, 17 и 18 октомври/ община Сандански обяви като Дни на отворени врати на Археологически парк Сандански изцяло развит като конкурентно способна туристическа атракция, базирана на богатите културно – исторически дадености по проект „Сандански – зората на ранното християнство”. В рамките на тези три дни всеки желаещ да вдъхне от невероятната атмосфера и история на Раннохристиянския комплекс може да го направи напълно безплатно, като за целта ще бъде осигурен и гид, който ще запознава посетителите с целия пъстроцветен и богат ансамбъл от раннохристиянските базилики - Епископска базилика, Раннохристиянски комплекс и Базилика на епископ Йоан, които са едни от най-големите и най- интересни археологически обекти с национално значение.

Преди самото официално откриване на Археологическия парк посетителите ще могат да видят и забележителната музейна колекция от архитектурни детайли, монети, мозайки, мраморна пластика и керамика. Миналата година при работата си по проекта археолози откриха и изключително рядка и ценна находка – раннохристиянски кръст от 5-6 век., с който са се водили литийни шествия начело с епископа.
Епископският комплекс с базилика, баптистерий и мартирион по своя план, архитектура, стенописи и мозайки е единствена, уникална за територията на страната и е значителен паметник на културно – историческото наследство.

Видяна 2536 пъти
Рейтинг
(3 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.