fbpx
Неделя, 22 Септември 2019 23:33 Written by 
Епископската базилика“ в Сандански  се изпълни с духа на “...многая лета“ Кръсто Терзиев

Епископската базилика“ в Сандански се изпълни с духа на “...многая лета“

“С надежда , че щете послуша тия спасителни за вам речи и щете престанете отсега нататък да се селите и разбегвате по чужди земи, оставам ваш съотечественик, молитвующ ви здраве и вразумление от Бога”
С тези думи на Георги Сава Раковски ще се докоснете до книгата на “Кръсто Терзиев 1979-черно бяло”, която самият автор представи пред интелектуалците в град Сандански на 14 септември.

Годината 1979 е година, в която художникът се заявява като творец, родолюбец и ценител на неподправената истина според думите му, пленен от силата на светлината и сянката, разчупвайки единното им начало. Рисунки с перо и четка, е неговият начин да се доближи до чистота на мисълта и онези портрети на личности от героичното ни минало с “изпепеляващ живот”, прави го с щрих и слово, прави го защото го боли.

“Българио за тебе те живяха”, е мотото на изложбата от 1979 година, отразена в книгата, излязла от печат през 2017, в която авторът казва: „Бродя по замислената земя и търся пламъка на човеците... скрих се в моето аз преди да замлъкна от безнадеждност“.
Художникът Кръсто Терзиев се изявява през целия си творчески период като един всяващ респект автор на множество произведения, рисунки, картини, книги, оформление на учебници, издател на списания и вестници, които остават трайна следа с посланията си.

На самия Кръстовден, 14 септември 2019 година в този храм на ранното християнство, Кръсто Терзиев и неговата книга “Кръсто 1979 черно бяло” направиха града ни още по слънчев.

Илияна Тошева

 

Видяна 7788 пъти
Рейтинг
(1 Глас)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.