fbpx
Петък, 08 Август 2014 19:41 Written by 

Малко повече за ТГ „Амакса”

Интервю с ръководителката и хореограф на групата Анелия Илиева, както  и кратко видео може да видите по долу

Анелия Илиева се занимава с танци от трети клас. Започва да танцува във Фолклорен танцов ансамбъл „Веселие”, гр. Симитли. През 2007 г. завършва средното си образование в Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” гр. Благоевград и отново там в ЮЗУ  „Неофит Рилски” се дипломира, както самата казва „ … с огромна любов и желание…” със специалността „Българска народна хореография.”. През 2011 г. Анелия е приета в редиците на професионалистите от  Фолклорен ансамбъл „Пирин”. По- късно се ражда прекрасния и син Макс, а тази година през юли, когато грижите около малкият Макс постихват тя вплита имената на любимите си мъже, съпруга Атанас и сина Макс, и създава своя група „АМАКСА”.
Своята премиера новите танцьори ще направят на традиционния Празник на с. Дамяница на 14 и 15 август с осъществяването на каузата „ Първи фестивал на доброто”.
SandanskiNews.com пожелава на слънчевата Анелия и нейните прекрасни момичета много върхове, много танци, много усмивки и устрем.
Ето и първото интервю, което Анелия Илиева даде специално за SandanskiNews.com


1.  Госпожо Илиева разкажете малко повече за ТГ „Амакса”. Кога се създаде, какъв стил танци ще изпълнявате, колко члена имате вече, приемате ли нови такива, има ли възрастова граница и как става записването?
Анелия Илиева: Първата репетиция на ТГ „Амакса“, се състоя на 16.07.2014г.  Тогава започна подготовката за първи  „Фестивал на Доброто“ , с. Дамяница. Всичко е на доброволни начела и всяко дете, жител или гост на селото имаше възможността да се включи. В началото бяха 10 момичета, като впоследствие  станаха 16. Конкретно за фестивалът, момичетата ще изпълнят два танца в различни стилове – народен и латино.
Предстои записване през септември, като участие в ТГ „Амакса“ могат да вземат любители на танца от всички възрасти. Откриват се групи по народни танци, спортни танци и танци на народите. Записването ще се случва главно на място в училището, както и в социалните мрежи.

2. Планирате ли Вие като ръководител и хореограф да се присъедините към местното читалище или групата ще бъде на собствена издръжка?
Анелия Илиева: Все още се изясняват начините на действие на групата. И двата варианта са възможни, а защо не и двата едновременно. Не бива да подценяваме подкрепата на местното читалище, все пак именно то пази традициите във времето.

3. Разбрах, че първото Ви участие ще бъде на традиционния празник на с. Дамяница на 14 и 15 август, от където сте и Вие. Какво ще представите, вълнувате ли се?
Анелия Илиева: Както споменах по-горе, ТГ „Амакса“ ще представи два танца. Изключително развълнувана съм и изключително горда от моите момичета, които успяха за толкова кратък срок да усвоят хореографията, отдадоха се напълно и вече нямат търпение да покажат на своите родители и всички останали какво са научили.
Костюмите вече са раздадени на момичетата. Остава единствено да облекат прекрасните си емоции в танц и да предадат своят положителен заряд на цялата публика.

4. Трудно ли се осъществява една такава идея, каквато Вие имате по инициатива на Валентина Харизанова за „Първи фестивал на доброто” в с. Дамяница? И какво всъщност представлява тя?
Анелия Илиева: Не. Не е трудно, когато срещаш усмивки, доверие и отдаденост . Ентусиазмът на децата зарежда и мотивира. А идеята на фестивала е именно това, което ни липсва в забързаното ежедневието. Една приказка за доброто, в която всеки изразява себе си в най-ярката си светлина. Фестивалът дава поле за изява на таланта да пее, рисува, готви, рецитира и не на последно място – танцува! Надяваме се, да направим един наистина специален празник за жителите на селото, като това се превърне в традиция за поколения напред със все повече участници.

5. Срещнахте ли подкрепата на местното кметство и хората от Дамяница?
Анелия Илиева:  Срещнахме подкрепата на много голяма част от жителите на с. Дамяница и най-вече в лицето на нашия градоначалник г-н Атанас Ангелов. Огромна заслуга за осъществяването на фестивалът има директорът на училището в селото г-н Димитър Кехайов. Благодарение на него имахме терен за реализация на всичките ни идеи. Благодарение на г-н Ангелов имаме увереността, че всичко ще се случва по строго конфигуриран план на действие.

6. След Вашето първо участие какви са плановете за ТГ „Амакса”?
Анелия Илиева:  Предстоят записвания за групите по народни, спортни и танци на народите. Големият старт е през септември. Това, което мога да кажа със сигурност е, че членовете на ТГ „Амакса“ ги очакват  безброй положителни емоции облечени в разнообразни хореографии.

7. Какво ще пожелаете на себе си и на групата?
Анелия Илиева:  На първо място си пожелавам здраве, за мен, цялото ми семейство и всички заобикалящи ме. Пожелавам си реализация на всички идеи заедно с членовете на групата, за да не спираме да изненадваме публиката, дарявайки им положителна емоция и заразяващо добро настроение.


Галерия:

Видяна 5823 пъти
Рейтинг
(7 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.