fbpx
Сряда, 06 Април 2016 11:37 Written by 
Премиерът Бойко Борисов открива официално Базиликата утре Епископска базилика

Премиерът Бойко Борисов открива официално Базиликата утре

 

Утре, на 7 април 2016 г./четвъртък/, от 11:30 ч. ще се проведе официално откриване на туристическа атракция Археологически парк – Сандански, създадена в рамките на проект „Сандански – зората на ранното християнство” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” на обект „Епископска базилика” – част от Археологически парк – Сандански. Откриването на обекта ще направи Министър - председателят на Република България - Бойко Борисов и кмета на община Сандански - Кирил Котев.

„Археологически парк - Сандански” е проектиран като ансамбъл от няколко значими раннохристиянски базилики, преекспонирани в градската среда по подходящ начин така, че да се превърнат в една от забележителностите на града, в привлекателно място за посетители от всички поколения.

Източно от Епископската базилика е разположена и Базиликата на Епископ Йоан – паметник на културата с великолепни подови мозайки с изображения на риби и птици, което доказва, че днешния град Сандански е бил епископско седалище и главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма. Бе открит и уникален бронзов кръст на 1500 години, който е бил забиван в дървения прът, когато е започвало литийното шествие.

Видяна 2073 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.