fbpx
Понеделник, 07 Септември 2015 20:21 Written by 

Сандански домакин на втората европейска конференция по проект „ Цифрови градове за интелигентна Европа”

Сандански ще бъде домакин на втората европейска конференция по проект „ Цифрови градове за интелигентна Европа”, в която ще вземат участие представители на местните власти и експерти от България, Португалия, Полша, Испания и Италия. В периода 8-11 септември, участниците ще обсъдят възможностите за изграждане на нови комуникационни канали между местната власт и гражданите, въвеждането на нови електронни услуги, подобряване достъпът на жителите до административните услуги в общината, както и насърчаване на активното гражданско участие в процесите на вземане на решения. Работните срещи ще обхванат теми като електронна демокрация, компютърна грамотност, форми на електронно участие, социални медии.

Въвеждането на нови форми на гражданско участие в политическия и обществен живот е от основно значение за модернизацията на демократичните институции в Европа. ИКТ променят отношенията между местната власт и гражданите, като насърчават активното участие в управлението на обществените институции. Те дават възможмност за промяна ролята на гражданите от потребители на услуги в активни участници в процесите на вземане на решения, разработването на политики, и внедряване на иновационни практики в полза на общността. Проектът „Цифрови” градове за интелигентна Европа има за цел да създаде модел на „Цифров град”, в който цифровите услуги са адресирани към потребителите. Проектът е осъществяван с финансовата подкрепа на програма Европа за гражданите 2014 – 2020, Направление 2: Демократична ангажираност и гражданско участие: Мярка 2.2 „Мрежи от градове”. Във всяка страна ще бъдат проведени по един информационен ден, където ще бъдат обсъждани общи въпроси, свързани с проблемите на обществото и гражданите. Ще се организират и международни конференции, свързани с програмата за цифровите технологии и е-участието на всеки град в комуникационни и социални канали.

 

Видяна 1216 пъти
Рейтинг
(1 Глас)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.