fbpx
Вторник, 13 Октомври 2015 18:02 Written by 

Откриват напълно обновения и ремонтиран Исторически музей в град Мелник

На 21 октомври /сряда/ от 14 ч. община Сандански тържествено ще открие един от притегателните културни – исторически центрове в град Мелник – Историческия музей. По проект „Реконструкция на сграда на Исторически музей – град Мелник и създаване на туристически атракцион местни занаяти” на стойност близо 100 хил. лв. бе реконструирана сградата на музея и възстановена, съхранена и обогатена нейната музейна дейност.

Град Мелник е привлекателен и притегателен център за туристи не само от България, но и от чужбина и чрез реконструкцията и отварянето отново на вратите на музея туристите ще могат да придобият по-ясна представа за възрожденския начин на живот, за историята на региона, за фолклора и обичаите в един от най-предпочитаните за отдих и туризъм региони у нас. Място с неповторима старинна атмосфера, възрожденска архитектура и старинни къщи, което се очаква да привлече със своята богата експозиция още повече любители на българската история и бит.
По проекта бе напълно ремонтирана покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Бяха ремонтирани и експозиционните помещения, където ще се състоят експозиции и на интериор от времето на Възраждането /края на XIX и началото на XXв./ и мелнишки носии. Фондохранилището и документалното хранилище, които са изключително важни за правилното съхранение на съществуващите експозиционни предмети и документи също бяха изцяло ремонтирани и обновени.
На официалното откриване ще бъдат показани и нови туристически аткракциони местни занаяти като грънчарско колело и пещ за изпичане на глинени предмети.

Реализирането на проекта от община Сандански е изключително важно за повишаване атрактивността на туризма в град Мелник и благосъстоянието на местните хора. Обновеният „Исторически музей” трябва да съхрани и създаде подходящи условия за популяризиране на културните, традиционните и исторически ресурси на района.

 

Видяна 2126 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.