fbpx
Неделя, 18 Май 2014 11:52 Written by 

Ретро - парад

Днес, около 12 по обед, от парк Бачиново край Благоевград потеглиха участниците в ХІ-тия ретро парад на автомобили и мотоциклети Благоевград – Сандански. Около 16 часа след обяд на площада в град Сандански паркираха над 30  автомобила и няколко мотоциклета, произведени преди 80-те години на миналия век. Любителите на ретро-стила можаха да се насладят  на разнообразие от марки, модели и цветове автомобили и мотоциклети.
В Сандански към парада се присъединиха и местни притежатели на ретро-возила. Един от тях, 15 – годишният Иван – Александър Недин със своя мотоциклет „Балкан МК 50 3” спечели  купата за най-млад участник в парада. Той отговори на нашите въпроси:

Иване, кажи няколко думи за себе си.
Казвам се Иван – Александър. Ученик съм в VІІІ клас, математическа паралелка на Гимназия „Яне Сандански”.

Участваш в парада с мотоциклет „Балкан МК 50 3” . Как се запали по мотоциклетите?
Трудно ми е да кажа, защото откакто се помня, винаги съм проявявал интерес към автомобили и мотоциклети. Първоначално, разбира се, към количките и моторчетата - играчки, след това започнах да конструирам различни модели автомобили с лего – конструктори, а от около година в свободното си време реставрирам истински мотоциклети.

Повечето твои връстници харесват нови мотоциклети. На теб защо старите мотоциклети са ти по-интересни?
За мен по-старите модели имат особен чар, който липсва при съвременните мотори.

А защо точно Балкан?
Харесвам, разбира се и други марки. Но Балкан е български мотор, произвеждан в периода от 1957 до 1975 година у нас. Зная много за марката Балкан и смятам, че за един български любител на моторите е задължително да познава моделите на Балкан и да ги популяризира.

Какво ще кажеш за парада и участието си в него?
Много съм щастлив, че успях да се включа в парада с моя „Балкан МК 50 3”. А за купата, още не мога да повярвам, че съм носител на такава. Много съм развълнуван. Иначе, много хора се спираха пред моето Балканче. Повечето се радват, разпитват ме за различни детайли. По-възрастните си спомнят случки от младостта си. За съжаление впечатлението ми е, че по-младите не ценим нашите си, български постижения. Например днес дойдоха да разгледат Балканчето баща с детето си – малко момиченце. Бащата разглеждаше с интерес мотора, радваше му се, обясняваше на дъщеря си, че това е български мотор. Реакцията на детето беше учудване, че точно български мотор е получил купа за участието си. Стана ми тъжно.

Ще участваш ли в следващия ретро-парад?
Разбира се. В момента реставрирам „Балкан 250 С2”. Става въпрос за модел на Балкан от 1963 година, много красив и ефектен. Надявам се следващият път да се представя с него и любителите да се насладят на този изключителен модел.

Успех!

 

Видяна 3130 пъти
Рейтинг
(4 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.