fbpx
Вторник, 10 Юни 2014 22:43 Written by 

21.06.2014 - Гладиаторски битки и римски възстановки в санданското село Склаве

Гладиаторски битки и римски възстановки в санданското село Склаве

Проектът „Обогатяване на традиционен панаир в село Склаве с представяне на римски възстановки, свързани с местните легенди за тракиеца Спартак с цел валоризиране на местния фолклор и културно наследство за нуждите на туризма"  е спечелен от Община Сандански чрез МИГ – Сандански и ще се финансира от Държавен фонд Земеделие към Министерството на земеделието и храните.

Проекта е резултат от политиката на Община Сандански и заложените цели в нея, устремена към устойчиво развитие и осигуряване на висококачествени условия за живот на своите жители и гости. Един от начините за подобряване качеството на живот на населението и качеството на предлаганите услуги на гостите на общината е чрез популяризиране на туристическите продукти и атракции предлагащи се на територията ни и в следствие на голямата посещаемост на общината от туристи , увеличаване на икономиката, което води до подобряването на социално икономическата среда. На територията на малките населени места в общината, се наблюдава слабо развитие на туризъм и туристически продукти. Общата цел на проекта е да се подпомогне създаването на туристическа атракция, флаг шип „Родната земя на Спартак" и да се развие и разшири туризма от град Сандански към малките населени места (села). Това е и едни от главните приоритети залегнали в Общинския план за развитие на община Сандански за периода 2007-2013 г.  и в Стратегията за местно развитие към Местна Инициативна група – МИГ – Сандански.

Възстановките и традиционния панаир, които ще се проведат ще  запознаят туристите и местните жители с древната Антична епоха и провеждалите се тогава събития.

Конкретната цел на проекта е да се създаде и утвърди туристическа марка (флаг шип) „Родната земя на Спартак", като интересен и атрактивен туристически продукт популяризиращ паралелно местните легенди, обичай, кухня и история в село Склаве, община Сандански.

Старото име на село Склаве е Славе от латинската дума „Slave", което означава „роб". Селото е известно с тракиеца Спартак, като негово рождено място и с пазара си на роби, на които е продаден самият Спартак за гладиатор. Чрез проектното предложение ще се подпомогне осъществяването на възстановка на римски пазар на роби, възстановка на гладиаторска тренировка, възстановка на Римски пазар предлагащ тракийски и римски кулинарии, различни стоки и различни фолклорни прояви като по този начин ще се утвърди древния панаир в село Склаве като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичай.

За да се утвърди мястото като туристическа атракция, в кметството в село Склаве ще се създаде малка експозиция за Спартак и за местните легенди, с макети , костюми на тракийци, гладиатори, етнографски кът за местните народни носии. Ще се поставят информационни табла (на български и английски език) разказващи историята на всеки един от предметите изложени в експозицията. За популяризация на малката експозиция и за да привлекат български и чуждестранни туристи ще бъдат поставени указателни табели по пътя към Мелник до центъра на село Склаве. За допълнителна публичност на дейностите по проектното предложение ще се изготвят и разпространят информационна брошура, ще се заснеме малък филм по време на провеждането на възстановките и създадената експозиция с туристическата насоченост за реклама на село Склаве историята му и провеждащият се панаир, ще се заснеме със снимки самото събитие и експозицията, като след това за повече информация на посетителите ще се създаде автентичен фото бук със снимки и история на два езика – български и английски с цел да показва на тези които не са имали възможност да посетят възстановките, как точно са проведени и да ги заинтригуват да посетят панаира в следващите години.

За участие във възстановките на гладиаторска тренировка, пазара за роби и римския пазар ще се поканят младежи от региона, което ще засили интереса им към традициите и обичайте съхранявайки историята ни.

Видяна 4136 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.