fbpx
Четвъртък, 09 Април 2015 18:20 Written by 

През изминалата седмица се проведе 12-то издание на Международното туристическо изложение „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ”

През изминалата седмица се проведе 12-то издание на Международното туристическо изложение „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ” с домакин Община Велико Търново и организатори Министерство на туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциация на българските туроператори и туристически агенции и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Това е единственият в България специализиран форум за културен туризъм, на който туристически дестинации могат да представят своя потенциал и да осъществят полезни бизнес контакти. Събитието бе изключително полезно, защото предложи много възможности на участниците да се запознаят с новите тенденции в туристическото предлагане, също така и новите обекти, които дестинация Велико Търново е добавило към своята огърлица от възможности за забавления и обогатяване на познанията на туристите за историята на България. Градът очаква нови археологически находки от хълма Трапезица, към който туристите е предвидено да бъдат придвижвани с лифтово подемно съоръжение тип ’’фуникуляр’’, изградено по проект. Пътническата линия, свързваща подножието на историческия хълм и гара Трапезица с крепостта, разкрива пред туристите живописни гледки към старата столица и околностите. Реставрираните участъци - южната кула на южната порта и близките до нея крепостни стени също като Царевец са с архитектурно-художествено осветление. Изградена е експозиционна зала, в която да бъдат изложени археологическите находки. На крепостта Царевец туристите могат да надникнат и в работната обстановка на воините, охранители – изцяло е възстановена малката (Асеневата) порта, свързвала Царевец с Асеновата махала. В най-горното помещение са експонирани и достъпни средновековни оръжия, маса за хранене и ешафод. Туристите могат да изпробват тежестта на воинския шлем и да си направят снимки с него, същи и с брадвата и дръвника на ешафода.

Туристическо изложение предостави възможност на 78 български и чуждестранни участници – 40 общини и фирми, информационни центрове и НПО да представят туристическите ресурси на своята дестинация. Общините Враца и Варна бяха отличени с най-оригинални експозиционни щандове. Съпътстваща изложението бе дискусионна програма, с основен акцент вътрешния туризъм и подцененият потенциал на българското културно наследство за удължаване и уплътняване на сезона. Участниците представиха перспективите за развитие на културен туризъм на различни места в България и се стигна за пореден път до извода, че те са огромни и държавата и общините трябва пред следващия програмен период да акцентират на развитието на културно-историческото наследство, неговото съхранение и съвременно експониране, както и алтернативните възможности за представянето му пред туристите. В тази посока ролята на Министерството на туризма е водеща, защото на него всички залагат надежди за осъществяване на качествен диалог между изпълнителната, местната власт и бизнеса за създаване на конкурентен национален туристически продукт и точно прценена и насочена национална туристическа реклама.

Фестивалът за филми, популяризиращи българското културно-историческо наследство и туризма под мотото “На източния бряг на Европа” от тази година е член и на престижната Асоциацията на международните фестивали на туристическите филми. Мисията на фестивала е промотирането на професионалната филмова туристическа продукция. Тази година бе излъчена богата програма от общо 90 рекламни видеопродукции, от 23 държави, която представи туристически дестинации от цял свят. Темите на продукциите обхванаха актуалната „киното и градът“ и всички видове туризъм: събитиен, селски, религиозен, културно-исторически, екотуризъм и др. Номинираните кинопродукции за излъчване в дните на изловението и фестивала бяха 56, от тях 16 български и 40 чуждестранни.

В дните на изложението се представи и националният конкурс „READ AND TRAVEL”/„Чети и пътувай”. На него бе отличена Община Свищов със своя Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“, уникален регионален продукт основан на историята на римската крепост Нове в Свищов. Възстаношката им вече няколко години се представя в Рим на едно от най-големите рееанкторски събития в Европа. Председателят на Съвета по туризъм в Свищов Стефан Проданов представи пред гостите на изловението част от свищовската група - участници в Първи италийски легион, облечени в легионерски униформи.

Най-вълнуващият момент от церемонията по закриване на изложението беше връчването на почетна грамота за сдружение „Седянка“, които сътвориха уникално знаме с картата на България, съставено от ръчно извезани 140 елемента от всички фолклорни области на България. На бележита за българите дата е започната бродерията - 3 март 2014 г. и в продължение на 1 година сръчните женски ръце са сглобили малка цветна България, а на обратната страна, върху зелен плюш са избродирали "Работилница "Седянка". Зрителите в залата на историческото читалище „Надежда“ се изправиха на крака и дълго аплодираха просълзената от вълнение вдъхновителката на сдружението Ирен Ямами, която от 30 години живее в Япония. Създателят на частен етнографски ареален комплекс „Златоград“ Александър Митушев получи приза "Личност с принос в развитието на културният туризъм“, а почетната награда „Асеневци“ за опазване на културно-историческото наследство, присъждана съвместно с АБТТА, получи Община Пловдив.

На вторият ден от изложението се проведе Годишна среща на Министерството на туризма с кметовете на туристически общини. Акцентът бяха проблемите в туризма, както и стратегиите за неговото бъдещо развитие. На събитието присъства министърът на туризма Николина Ангелкова, директори на дирекции, кметът на Велико Търново Даниел Панов, както и кметове и представители от различни общини. Обсъдени бяха теми свързани с концепции за развитието на културен туризъм в България, като бяха представени 5 културни маршрута, необходимостта от добър маркетинг и реклама на страната ни, както и очакваните ползи от туристическото райониране на страната. Дискусия на събитието се получи по темата свързана със взаимозависимостта на добро местно управление и волята на държавата за развиване на културния туризъм в България. 
Това, което най-много впечатли представителите на туристическият бизнес бе целенасочената комуникация и партньорство на община Велико Търново с Дирекция образование и местната хуманитарна гимназия в посока подготвяне на кадри със средно образование за обслужване нуждите на културния туризъм. Във време на глад за адекватно подготвени за нуждите на туристическия бизнес кадри със средно образование община Велико Търново е направила вярната крачка. Необходимостта от тях за развитие на дестинация Велико Търново с основен вид туризъм – Културният, е жизнено необходима. На местно ниво, адекватно и целенасочено, общината е тръгнала във вярната посока - планиране на средното образование. Посочила е пътека за реализация на младите хора. От следващата година в Хуманитарната гимназия в града ще има паралелка „Културен туризъм”, в която е предвидено в часовете по СИП учениците да изучават възрожденски занаяти, наред с нея са паралелките „Спа, балнео и рехабилитацията“ и „Археология и библиотекознание“.

12 средновековни занаята бяха представени в рамките на историческите възстановки „Всекидневието на средновековния Търновград” на крепостта Царевец от великотърновския клуб „Традиция”. Събитието бе финал на дванадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“ и запозна туристи и гости на града с възможностите за интерактивни демонстрации и средновековен фестивал, които може да се наблюдават през това лятото на крепостта Царевец. Възстановките са част от програмата на града за честването на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Техни организатори са Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и Клуб „Традиция”. Под звуците на средновековна музика 22-ма членове на великотърновския клуб и 10 деца, преминали обучение, забавляваха и „обучаваха“ туристите през целия ден. Посетителите на крепостта имаха възможност да видят как в епохата на Средновековието са изработвали различни предмети за бита – ножове, пергамент, обувки, хартия, кошници. Атракция на средновековния пазар бе сергията, на която се предлагаше медовина. Привличаше не само сладката средновековна и традиционна за българите през този период напитка, но и гласовитият собственик на петела Балдуин, който също като своя съименник бе затворен в клетка. За петелът имаше много желаещи купувачи, но собственикът му не го продаде, защото се бил привързал към него, също както цар Калоян към именитата историческа личност. Посетителите имаха възможност да видят как са се секли монети и с малко кантарче е измервана тяхната номинална стойност, точно както се е правило в миналото. Атракция за гостите беше огромният и страшен палач с неговата секира и дръвник, обагрен в червено. Демонстрация на стрелба с лък, хвърляне на копие, стрелба с арбалет и фехтовка със средновековни оръжия привличаха децата и младежите. Жените имаха възможност да се включат в готвенето на средновековни гозби от продукти характерни за 10-12 век, а след това туристите опитваха вкуса и оценяваха майсторлъка им.

 

Видяна 1528 пъти
Рейтинг
(1 Глас)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.