fbpx
Събота, 08 Март 2014 09:16 Written by 

НЕК иска увеличение на тока от 1 юли

НЕК иска увеличение на тока от 1 юли

От 1 юли 2014 г. да има промяна на цената за услугата "обществена доставка на електроенергия", поиска Националната електрическа компания (НЕК) в обявление на сайта си.

От НЕК смятат, че тази цена трябва да бъде 0,00331 лв. за киловатчас или 3,31 лв. за мегаватчас доставена електроенергия. В момента цената за услугата "обществена доставка" е 1,32 лв. за мегаватчас без ДДС. Това означава близо тройно увеличение на цената, която НЕК получава за лицензионната си дейност.

Цената на електрическата енергия, по която дружеството, в качеството му на обществен доставчик, продава на крайните снабдители и електроразпределителните дружества, е функция от количествата разполагаемост за производство на електрическа енергия от производителите за регулирания пазар (т.нар. квоти) и техните регулирани цени, определяни от ДКЕВР, посочват в обявлението си от НЕК и така не конкретизират крайната цена, която искат да получат.

В момента цената, на която НЕК продава на крайните снабдители, е 100,43 лв. за мегаватчас, като в тази цена влиза и цената за "обществена доставка".

В същото време в края на миналата седмица от електроразпределителните дружества заявиха, че желаят да им бъдат признати всички разходи по поддръжка на мрежите, като единствено ЕВН дадоха конкретно искане за повишение на крайните цени средно със 7,9 %.

Председателят на УС на ЕВН България Йорг Золфелнер обаче отбеляза, че крайната цена може и да не се повишава, ако има вътрешно преразпределяне на тарифите, като по-голям процент от крайната цена остава в електроразпределителните дружества. Същото виждане заявиха и от ЧЕЗ.

Позицията на Министерството на икономиката и енергетиката, изразена няколко пъти през последните седмици, обаче е, че от началото на следващия регулаторен период не се очаква повишение на цената на електроенергията.

Източник: vesti.bg

Видяна 1965 пъти
Рейтинг
(1 Глас)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.