fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42
Понеделник, 18 Август 2014 10:04 Автор 

Одобрено е разпределението на 16 млн. лв. за възстановяване и подпомагане

Мизия ще получи авансово 1 млн. лв. за посрещане на неотложни нужди

На извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, проведено на 14 август беше одобрено разпределението на общо 16 млн. лв. за възстановяване и подпомагане. Министър-председателят проф. Близнашки обяви новия състав на Комисията.

На заседанието се потвърдиха приетите на третото заседание предложения за разпределение на 11 023 545 лв. и бяха разпределени нови 4 999 569 лв. Обединяването на двете суми се предлага, тъй като въпреки актуализацията на бюджета и осигурените допълнителни 50 млн.лв., все още няма подготвен проект на ПМС за утвърждаване на средствата (формалната причина за това забавяне е, че бившия МФ не е одобрил финансовата обосновка за приемане на ПМС по предложенията, приети на заседанието на МВКВП от 16 юли).

Беше представена и следната информация за работата на Междуведомствената комисия през 2014 г. и за изразходваните до този момент средства: От началото на годината Комисията е провела три заседания. С две постановления на МС са разпределени 55 млн.лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи, предвиден за тази цел. След актуализацията на бюджета, утвърдените в началото на годината 70 млн.лв., нарастват с 50 млн.лв. Реално до края на годината оставащият ресурс е около 49 млн.лв.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов очерта проблема, породен от липсата на ПМС и създадената на тази база невъзможност пострадалите от бедствието общини вече два месеца да получат възстановяване на извършените неотложни и аварийно-спасителни разходи.

Г-н Даниел Панов – член на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново обърна внимание и на въпроса с превенцията и за възможностите да бъде получена помощ от Европейския фонд „Солидарност“. Очаква се още на следващото правителствено заседание да бъде разгледано решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, като междувременно община Мизия ще получи авансово 1 млн.лв. за посрещане на неотложните нужди и за покриване на направените досега разплащания след наводнението. Процедурата за кандидатстване пред Европейския фонд “Солидарност“ е в ход, като са готови апликационните форми за Североизточен и Северен централен район. В ход е изготвянето на предложение и за Северозападен район. Допълнително Правителството обсъжда и други възможности за по-тясно сътрудничество в тази насока с ЕК.

НСОРБ

Видяна 2578 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.