fbpx
Вторник, 10 Март 2015 22:49 Written by 

Група санданчани почетоха Тодор Александров

Въпреки снега и студеното време групата от Сандански посетиха гроба на българския революционер Тодор Александров, намиращ се в местността „Свети Илия” в землището на с. Сугарево, община Сандански ден преди Празника на жената, като повода за това бе рождението на лидера на ВМРО.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 г. в Ново Село. След края на Първата световна война заедно със свои сподвижници възстановява ВМРО, като основна цел на организацията се става обединяването на отделните части на Македония в една автономна.

Убит е 1924 г. в близост до гроба му. Неговото убийство слага началото на поредния разкол в македонското освободително движение.
Двадесет години след убийството му „Британска енциклопедия” го определя и характеризира като „…човек с лична чистосърдечност и голям патриотизъм. В продължение на много години Александров бе некоронованият и абсолютен крал на българите македонци, които почти го боготворяха. Той бе една много фина фигура, левент, висок, с черна брада и колкото коравосърдечен, толкова и храбър.”

Видяна 1160 пъти
Рейтинг
(4 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.