fbpx
Четвъртък, 26 Март 2015 21:52 Written by 

До края на тази година ще бъде открит един от най-важните архитектурни обекти – Археологически парк Сандански

До края на тази година ще бъде открит един от най-важните архитектурни обекти – Археологически парк Сандански

След направената през 2013 година първа копка за стартиране на строително монтажните дейности по създаването и разкриването на „Археологически парк Сандански” в края на 2015 година културно-историческата забележителност ще бъде официално открита. Предвид значимостта на отритите нови артефакти и мащабните строителни дейности, които се извършиха през последните две години се очаква обекта и община Сандански като цяло да се развие изключително като конкурентноспособна туристическа атракция, базирана на богатите културно-исторически дадености в общината, допринасяща за икономическия просперитет с привличането на повече и чуждестранни туристи.

Чрез реализирането на този проект Община Сандански и кметът на общината Андон Тотев показаха показаха, че успяват да се адаптират към все по-високите изисквания на съвременния турист и успяха да създадат един наистина атрактивен археологически комплекс, обхващаш паметниците на културата с национално значение – „Епископска базилика”, „Раннохристиянски комплекс” и „Базилика на епископ Йоан”, които са били част от Античния град, намиращ се под днешен Сандански.

Едни от най-важните открития, които без съмнение надхвърлят рамките на националното значение са:
- открито помещение Мартирион през 2012 г. в което са се съхранявали мощите на светец, с олтарна маса, великолепни стенописи, мраморни подове и аязмо за светена вода
- През 2013 г. бе открит и уникален бронзов кръст на 1500 години, който е бил забиван в дървения прът, когато е започвало литийното шествие
- През миналата 2014 г. бе открит кръгъл перистилен двор с мраморна колонада, чието археологическо проучвания ще продължи и в бъдеще

По проект са частично възстановени вътрешната архитектура на Епископския комплекс, бе изградено покривно покритие, покритията на кръщелната баптистерия и планировката и устройството на раннохристиянския храм от 6в., който е уникален за границите на България.
Източно от Епископската базилика е разположена и Базиликата на Епископ Йоан – паметник на културата с великолепни подови мозайки с изображения на риби и птици, което доказва, че днешния град Сандански е бил епископско седалище и главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма.

Раннохристиянският комплекс, намиращ се на открито до главната улица и площад Атлантически алианц също бе напълно обновен.

Проектът „Сандански – зората на ранното християнство” се финансира по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" и приоритетната ос на европейската програма за устойчиво развитие на туризма. Стойността на проекта е 6 157 446 лв., като 157 446 са съфинансирани от община Сандански.

Видяна 1685 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.