fbpx
Вторник, 31 Март 2015 09:47 Written by 
Сандански – част от европейска мрежа от градове, белязани от войните през XX век Младен Тимчев

Сандански – част от европейска мрежа от градове, белязани от войните през XX век

Сандански – част от европейска мрежа от градове, белязани от войните през XX век

В рамките на проекта „ Военни места/мирни граждани”, където община Сандански е партньор на Италия, Словения, Босна и Херцеговина, Чехия, Белгия, Испания и Гърция всяка страна цели да покаже своята европейска идентичност, базирана на общата история и ролята на войните през ХХ век за създаване на мрежа от градове, белязани от военните действия по време на Балканската война, Първа и Втора световни войни, както и Югославската гражданска война.

Както SandanskiNews вече писа, форумът бе официално открит от заместник кмета Младен Тимчев в СПА хотел „Свети Никола”, където бяха  представени няколко презентации за ролята на Сандански във войните,  за военното летище, намиращо се в района на мястото на днешната Плоска чешма. Чуждестранните партньори представиха презентации на тема „Цената на мира”. На форума присъстваха много деца в различна възрастова група от училищата в Сандански , като под ръководството на г-жа Караиванова се представиха дългогодишната дружба между деца от Сандански и деца от Германия обединени под мисията за опазване, грижа и в памет на загиналите немски войници.

Част от програмата  на мероприятието бе посещение на немските гробища в Сандански, както и чешмата – паметник на загиналите от Втора българска армия в Междусъюзническата война,храм –паметника „Св. ВЛМ Георги Победоносец” , възстановен от Втора армия през 1916 г. в памет на войните, загинали по време на Първата световна война намиращи се на територията на село Левуново.

За запознаване с историята и местата, белязани от войните  и местата, на които са воювали български войници (от Сандански и региона), групата по проекта заедно с заместник кмета на община Сандански Младен Тимчев и представители на общинска администрация посетиха с. Рупел – Гърция, което по време на Балканската война е освободено от Седма пехотна рилска дивизия на българската армия. На място има изграден голям монумент с изписани имената на всички загинали при боевете. Посещението на музея се оказа доста интересно за участниците, тъй като имаха възможността да разгледат  макет на военните укрепленията под земята, оръжията и униформите на войниците.

Друга историческа местност в Гърция, която посети групата бе Дойран (Дойранския фронт), където на територията му днес е издигнат огромен паметник на загиналите в сраженията през Първата световна война съглашенски войници. В подножието на паметника се намират гръцките и британски гробища на загиналите войни, като в знак на почит заместник кмета Младен Тимчев поднесе цветя от името на всички нас и община Сандански.

Посещението на военни места приключи с Българското военно гробище, намиращо се в Ново Село, Република Македония, където са погребани военно служещи, загинали по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Заместник кмета Младен Тимчев поднесе венец в памет на загиналите български войници от името на община Сандански.

В края на тридневния форум всички посетиха най-малкия български град Мелник, Роженски манастир, село Рожен.

Видяна 2096 пъти
Рейтинг
(3 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.