fbpx
Вторник, 07 Април 2015 09:24 Written by 

Община Сандански ще има пълната подкрепа на Министерството на отбраната, за да си върне част от бившата казарма

Община Сандански ще има пълната подкрепа на Министерството на отбраната, за да си върне част от бившата казарма

Ежегодно Министерството на отбраната изготвя график за разпореждане с имоти, които са с отпаднала необходимост за ведомството. Съгласно Закона за държавната собственост продажбата на тези имоти се извършва чрез търгове. Към момента няма процедура за продажба на част от имотите на бившата казарма в Сандански и общината няколко пъти вече през 2001 г., 2004 г., 2006 г. и 2013 г. прави опити тези имоти безвъзмездно да и бъдат прехвърлени. Процедурата се извършва  с Решение на Министерски съвет по предложение на Министъра на регионалното развитие и благоустройство. Решението за придобиване на собственост от общината се взема от съответния общински съвет, а самите искания за прехвърляне се извършват чрез областния управител.

По хронологията на кореспонденцията и заявеното от страна на община Сандански искане за безвъзмездно право на собственост в полза на общината през годините въпросът не се урежда, въпреки обоснованието от страна на кмета, че няколкократно има инвестиционни предложения и намерения към иначе пустеещия терен. През 2001 г. е имало такова предложение до общината за изграждане в местността на електроцентрала за получаване на електроенергия на база използване на слънчевата енергия. През 2006 г.  отново е отправена молба от кмета на община Сандански Андон Тотев до група народни представители в 40-то народно събрание за прехвърляне на собствеността за изграждане на жилища за крайно нуждаещи се. През 2013 г. този път до Министър- председателя на РБългария, община Сандански отново поставя въпроса за предоставяне на терените и сградите на бившите казарми за включване им в Оперативна програма „Регионално развитие 2014-2020” и възможността да се изгради модерна автогара, буферни паркинги, малък парк и дом за стари хора.

Макар и дълга и съвсем не лека процедура Община Сандански в настоящия момент има уверението на Министър на отбраната г-н Николай Ненчев, че разпоредителните действия за обекта ще бъдат преразгледани и при желание от община Сандански, каквото е заявил неведнъж кметът Андон Тотев Министерството на отбраната ще окаже пълно съдействие и подкрепа.

 

Видяна 1784 пъти
Рейтинг
(4 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.