fbpx
Понеделник, 01 Февруари 2016 22:15 Written by 

Неврокопският Митрополит заряза лозята на бизнес-фамилия Бошкилови

Беше осветена и новозакупена техника по Евро-проект за създаване на биологично земеделие

Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитани празници. Денят на лозаря има древни корени още от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.
Така и в с. Ласкарево, общ. Сандански, продължавайки традицията от древните траки, за пореден път беше отбелязан празникът на лозарите и винарите. В последните няколко години честването на ритуала тук се превърна в истински празник за населението и се отбелязва с много почит, надежда и духовна вяра.
Неврокопският Митрополит Серафим, заедно с още няколко свещеници извършиха църковният ритуал по зарязване на лозята. Ритуалът беше извършен на лозовите масиви на бизнес фамилия Бошкилови, в землището на с. Ласкарево.
Гости на тържеството бяха работници от няколко околни села, приятели, гости от София, Благоевград и Сандански.
Освен зарязването на лозята, Неврокопският Митрополит Серафим освети и новозакупената техника от фамилия Бошкилови по европейски проект за производство на биологично и екологично земеделие.
По стара традиция зарязването на лозята е мъжка дейност и се извършва от двама души. Първи лозовите масиви зарязаха Митрополит Серафим и бизнесмена Николай Бошкилов. Неврокопският Митрополит заряза лозите, поля ги с вино и благослови масивите, бъдещата реколта и всички присъстващи, а стопанинът на лозята Николай Бошкилов пък пожела здраве и успехи и с божията благословия и нови сили да започнат обработката на лозовите масиви и през новата стопанска година.
Бизнесменът Николай Бошкилов отбеляза, че изминалата стопанска година е била благоприятна за лозарите и винарите. Добивът на дка е бил висок, захарността голяма, а реколтата, която се е родила е била с отлични хранително-вкусови качества, което е предпоставка за производството на хубаво руйно вино. Г-н Бошкилов изтъкна, че занапред ще се стреми към преминаване на биологично производство, следвайки тенденциите на развитие в ЕС. Това нещо ще стане с новозакупената техника по реализиран и спечелен европейски проект от фамилията – трактор и прикачен инвентар, съответстващи на последните европейски изисквания и директиви в бранша и прилагането на съответните агро-технологични мероприятия за екологично производство в областта на лозарството.
Накрая Митрополит Серафим и Кръстю Бошкилов изготвиха и „короната” на лозовия цар или венеца от лозови пръчки, който да дава сили и благословия през годината.
След тържественият ритуал по зарязването, участниците се отправиха към селото, където бяха приготвени маси, сочни мезета и руйно червено вино. Народна песен огласяше веселбата, която продължи цял ден, а на селския мегдан се изви и традиционното т.нар. „Трифоновско хоро“, в което се включиха всички присъстващи.
Честит празник от бизнес-фамилия Бошкилови за всички лозари и винари.
Да сте живи и здрави през новата година и майсторски да създаваме божественият еликсир-виното.

Информация на Валентин Бошкилов

Видяна 1050 пъти
Рейтинг
(1 Глас)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.