fbpx
Сряда, 22 Февруари 2017 22:33 Written by 

Избраха проект за паметник на Васил Левски в Сандански

Официалното откриване ще се състои на 18 юли 2017 г.

След проведен конкурс и избран проект, от лятото в град Сандански ще има паметник на Апостола на свободата – Васил Левски. Идеята ликът на великия българин да се извисява в града е дългогодишна. Съвместната работа на Сдружение „Дякон Левски“ и община Сандански ще успее да я превърне в реалност. Очаква се новият монумент да бъде открит  на 18 юли 2017 г., когато ще отбележим 180 години от рождението на Апостола.

В конкурса за идеен художествено-пластичен проект, който бе обявен в края на месец октомври 2016 г., се включиха 13 екипа от цялата страна. Те представиха своите проекти за бюст-паметник на Васил Левски, от които комисията избра проекта на скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев. Именно те ще се заемат с реализацията на бюст-паметника, който ще бъде поставен пред сградата на Градски съд – Сандански под короната на многовековния чинар.

Стойността на проекта е 25 хил. лв., от които 9 хил. лв. са осигурени от членовете на инициативния комитет. Предстоят редица благотворителни инициативи  за набиране на средства. Кутия за дарения ще бъде поставена и пред Галерия „Ликин“, където всеки ще има възможност да допринесе за реализирането на проекта.

С поставянето на бюст-паметник на Васил Левски, град Сандански ще има място, пред което ще прекланяме глави и ще пазим заветите на Апостола.

Видяна 1835 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.