fbpx
Сряда, 22 Февруари 2017 22:33 Written by 

Избраха проект за паметник на Васил Левски в Сандански

Официалното откриване ще се състои на 18 юли 2017 г.

След проведен конкурс и избран проект, от лятото в град Сандански ще има паметник на Апостола на свободата – Васил Левски. Идеята ликът на великия българин да се извисява в града е дългогодишна. Съвместната работа на Сдружение „Дякон Левски“ и община Сандански ще успее да я превърне в реалност. Очаква се новият монумент да бъде открит  на 18 юли 2017 г., когато ще отбележим 180 години от рождението на Апостола.

В конкурса за идеен художествено-пластичен проект, който бе обявен в края на месец октомври 2016 г., се включиха 13 екипа от цялата страна. Те представиха своите проекти за бюст-паметник на Васил Левски, от които комисията избра проекта на скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев. Именно те ще се заемат с реализацията на бюст-паметника, който ще бъде поставен пред сградата на Градски съд – Сандански под короната на многовековния чинар.

Стойността на проекта е 25 хил. лв., от които 9 хил. лв. са осигурени от членовете на инициативния комитет. Предстоят редица благотворителни инициативи  за набиране на средства. Кутия за дарения ще бъде поставена и пред Галерия „Ликин“, където всеки ще има възможност да допринесе за реализирането на проекта.

С поставянето на бюст-паметник на Васил Левски, град Сандански ще има място, пред което ще прекланяме глави и ще пазим заветите на Апостола.

Видяна 1896 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.