fbpx
Вторник, 23 Май 2017 20:14 Written by 

Интересно обучение се проведе във Второ основно училище „Христо Смирненски”, град Сандански.

Интересно обучение се проведе във Второ основно училище „Христо Смирненски”, град Сандански. В самия край на заниманията си, групата за "Обучителни затруднения по математика" с ръководител г-жа Лина Джамбазова, създадена по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности  (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“ се запозна с практическото приложение на математиката в спорта „Спортна стрелба”. За да бъде по-интересно децата поканиха на гости за обучението и групата по „Краеведство”, създадена по същия проект. Учениците посетиха залата за тренировки на Стрелкови клуб "Санел - Сандански" с ръководител треньор Васил Попов, който ги запозна с тъкностите при премерване и особеностите на дишане за възпроизвеждане на точнен изстрел с неогнестрелно пневматично цевно оръжие - три вида пневматични пушки (с пружина, с резервоар за сгъстен въздух и с помпена система за подготовка на сгъстен въздух) и пистолет. При инструктажа за безопастност децата с удоволствие се запознаха отблизо с оръжията – приклад, изстрелващ и спусков механизъм, ложа, цев, мерник, приспособления. Възприеха бързо и отлично цифровата информация, с която буквално бяха засипани и успяха точно и безпогрешно да я възпроизведат във финала на обучението - от колко метра се стреля (10 м), правилната стойка, образуваща равнобедрен триъгълник и двоен S на тялото и гръбначния стълб и не на последно място всички знаеха, че са стреляли със сачми за диаболо изстрели с калибър 4,5 mm,. Всяко дете успя да се докосне и да стреля с пневматичната пуша обиколила последните 3 оимпиади, за което удеостоверяваха залепените за нейния приклад стикери за участие и регистрация. Запознаха се и със стрелково облекло, което се използва при състезания за стабилизиране на позицията на тялото, защото тогава се стреля прав. Всяко дете само сумира точките от своите и на приятелите си попадения, които изчисляваха бързо и тпчно по десетичната система. Имаше и няколко близки попадения до най-добрият резултат - 10,9 точки или т.нар. централен изстрел.

Децата се запознаха отблизо с един нов спорт и спортен клуб „Санел – Сандански”, който дава начален старт на многократния републикански шампион и рекордьор на България Антон Ризов - национален състезател по стрелба и Ирена Бъчварова републикански шампион девойки, младша възраст.

Видяна 1795 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.