fbpx
Понеделник, 11 Декември 2017 23:46 Written by 
Ученици от 3, 5, 6 и 7 клас, участници в група по Краезнание при Второ основно училище „Христо Смирненски” Мария Таушанова

Ученици от 3, 5, 6 и 7 клас, участници в група по Краезнание при Второ основно училище „Христо Смирненски”

Ученици от 3, 5, 6 и 7 клас, участници в група по Краезнание при Второ основно училище „Христо Смирненски”, град Сандански, създадена по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“ посетиха СПА център „Свети Врач” в град Сандански.
Вече втора година в групата, под ръководството на техния учител Мария Таушанова се провеждат занятия, които емоционално ангажират на децата с историята, природата и културата на родния край, за да ги възпитат в дълг и отговорност за тяхното съхранение и популяризиране.
Проведеното занятие – посещение на СПА център „Свети Врач” в град Сандански бе свързано с темата на занятието - „Геотермалните води по долината на река Струма и използването им за лечение и профилактика”, която е част от ядро „Природата на Югозападна България”.
Децата се срещнаха с управителя Максим Иванов и в разговор показаха зананията си за особеностите на климата и историята на поселището, което възниква около горещите минерални извори по времето на тракийското племе „меди” живяло в тези земи. Кинезитерапевтът Иван Апостолов ги запозна с лечебния и профилактичен ефект на геотермалната вода използвана в СПА център „Свети Врач”.
Беатрис Чолева разказа за климатът на региона - преходно-континентален, омекотен от ясноизразеното средиземноморско климатично влияние. Йоана Влахова запозна групата с географското положение на балнеологичен и климатичен курорт Сандански - разположен в подножието на Пирин планина, край озеленените брегове на р. Санданска Бистрица, надморска височина 215-240 м. Дани Чамова пресъздаде с разказа си историята на поселището – възникнало още през второто хилядолетие преди новата ера от тракийското племе „меди”, възползвали се първи от лечебната сила на минералните води. През по-късната си история на тези земи възникнал древният град Медиус, в последствие Партикополис - известен като балнеологичен център в продължение на векове през римската епоха, а през Средновековието – селище Свети Врач. В близкия археологически музей децата видяха запазени останки от храм-балнеолечебница и други бански съоръжения от антични времена.
Кинезитерапевтът на СПА Център „Свети Врач” Иван Апостолов разказа за минералните води в курорт Сандански - множество термални извори разпределени в две ходротермални зони с аналогична физико-химична характеристика. Температурата им е между 33̊ и 83̊ и е подходяща както за къпане, така и за пиене. Водата притежава уникален химичен състав, бистра, без цвят и мирис и е с отлични вкусови и лечебни свойства. Децата научиха какви са отличителните характеристики на минералната вода в СПА центъра - хипертермална, нискоминерализирана, силициева, леко флуорна, с леко алкална реакция и ниска водна твърдост. Днес тя се използва за лечение и профилактика, модерна климатотерапия, балнеолечение, рехабилитация, профилактика и отдих. Децата получиха и специализирани знания, че дългогодишния опит и многобройните медицински проучвания през последните десетилетия са утвърдили курорт Сандански с неговите минерални извори като особено подходящ за лечение и профилактика преди всичко на:
- неспецифични, хронични заболявания на дихателната система (бронхит, астма, алергичен рахит, синузит, фарингит), локомоторния апарат;
- хронични неспецифични заболявания на белите дробове при деца и възрастни (бронхиална астма, хронични бронхити, хронични пневмонии, ринити, състояния след пневмония);
- хронични ставни заболявания (следфрактурнисъстояния, ревматоиден артрит);
- заболявания на периферната нервна система - невралгии, неврити, плексити
рехабилитация след инсулти;
-заболявания на опорно-двигателния апарат;
- кожно алергични заболявания;
- заболявания на пикочоотделителната система;
- заболявания на стомашно-чревния тракт, на черния дроб и жлъчните пътища;
- затлъстяване.
Децата от групата по „Краезнание” се разделиха с уговорката през месец януари да направят още едно посещение, за да се запознаят по-отблизо с професията на кинезитерапевта.

текст: Мария Таушанова 

 

 

Видяна 2622 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.