fbpx
Понеделник, 08 Септември 2014 18:37 Written by 

„Молитва за нас” спечели приза за песен на фестивала „Пирин Фолк”

Специалната награда на кмета на община Сандански Андон Тотев бе за песента „Срещу съдбата”

Завърши 22-рото издание на Балканския международен фестивал „Пирин Фолк 2014 г”. „Добри творчески попадения, отлична организация и много емоции”- така бе описан той на заключителната пресконференция от членове на журито, автори, изпълнители и медии. 

За два дни Сандански се превърна в музикална столица на България, където възможност  за изява имаха 11 певци, три групи, и 23 песни. Разноцветието от песни, кръшни танци и талант затрудни максимално фестивалното жури с председател проф. Драгостинов, които единодушно избраха песента ”Молитва за нас”  по музика и аранжимент на Вели Чаушев и т. Валентин Кирилов в изпълнение на Маргарита Хранова за победител в конкурса за песен. Второ място спечели песента по и м. и ар. на Светослав Лобошки и текст Христина Димова „Звездна нестинарка” изпята от Деси Добрева, а трето място спечели песента „Срещу съдбата” по музика на Руслан Карагьозов, ар. Светослав Лобошки и текст Мариета Ангелова  в изпълнение на Велизар Илиев, като тя грабна и наградата на Кмета на Община Сандански, както и наградата на публиката в летния театър.  Всички песни бяха  „аранжирани” подходящо с танцьорите от  местните  балети  „Жасмин”  и  „Феерия”, Ансамбъл „Гайтан” и „ Балканска младост” а различните  музикални стилове допринесоха за повишеното настроение на всички в публиката.

Втората вечер, малко преди кулминацията на Гала вечерта бе и конкурса за изпълнители, където квалитетното жури без колебания отреди първото място на младата Кристина Иванова, която бе обявена и за откритие на „Пирин Фолк” и талантлив млад изпълнител според класацията на Радио „Благоевград”.Джоко Йович зае второто място.Третата награда отиде при Светлин Миланов.

В раздела за вокални групи победители станаха Трио „Евридика”., които на сутрешната пресконференция след трудната битка показаха завидни певчески умения.

Бяха връчени още много награди и отличия, включително за най-добър текст, най-добър аранжимент и най-добра интерпретация. Много специални грамоти бяха връчени и от името на различните фен клубове из цялата страна – Ракитово, Калояново, Разград, Равда.

За лице на фестивала „Пирин Фолк” бе избрана Деси Добрева, а в Конкурса за изпълнители на автентични македонски песни, който се провежда малко преди Гала вечерта победител станаха Дует „Анабел и Дарина Дамянови” от Детския народен хор на Читалище „Отец Паисий” гр. Сандански.

За цялостен принос и магнетично присъствие на сцената директорът на фестивала Валентин Пензов връчи статуетка на Вили Рай, която предложи „Пирин Фолк” да направи турне в цялата страна и чужбина, за да могат да му се наслаждават на живо още повече хора и любители на хубавата музика и песни.

Гала вечерта бе закрита от четиримата водещи с пожелания за нови срещи,  нови приятели и много нови песни, като същите пожелания си отправиха и всички присъстващи на заключителната пресконференция.

Видяна 2064 пъти
Рейтинг
(4 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.