fbpx
Понеделник, 08 Септември 2014 18:37 Written by 

„Молитва за нас” спечели приза за песен на фестивала „Пирин Фолк”

Специалната награда на кмета на община Сандански Андон Тотев бе за песента „Срещу съдбата”

Завърши 22-рото издание на Балканския международен фестивал „Пирин Фолк 2014 г”. „Добри творчески попадения, отлична организация и много емоции”- така бе описан той на заключителната пресконференция от членове на журито, автори, изпълнители и медии. 

За два дни Сандански се превърна в музикална столица на България, където възможност  за изява имаха 11 певци, три групи, и 23 песни. Разноцветието от песни, кръшни танци и талант затрудни максимално фестивалното жури с председател проф. Драгостинов, които единодушно избраха песента ”Молитва за нас”  по музика и аранжимент на Вели Чаушев и т. Валентин Кирилов в изпълнение на Маргарита Хранова за победител в конкурса за песен. Второ място спечели песента по и м. и ар. на Светослав Лобошки и текст Христина Димова „Звездна нестинарка” изпята от Деси Добрева, а трето място спечели песента „Срещу съдбата” по музика на Руслан Карагьозов, ар. Светослав Лобошки и текст Мариета Ангелова  в изпълнение на Велизар Илиев, като тя грабна и наградата на Кмета на Община Сандански, както и наградата на публиката в летния театър.  Всички песни бяха  „аранжирани” подходящо с танцьорите от  местните  балети  „Жасмин”  и  „Феерия”, Ансамбъл „Гайтан” и „ Балканска младост” а различните  музикални стилове допринесоха за повишеното настроение на всички в публиката.

Втората вечер, малко преди кулминацията на Гала вечерта бе и конкурса за изпълнители, където квалитетното жури без колебания отреди първото място на младата Кристина Иванова, която бе обявена и за откритие на „Пирин Фолк” и талантлив млад изпълнител според класацията на Радио „Благоевград”.Джоко Йович зае второто място.Третата награда отиде при Светлин Миланов.

В раздела за вокални групи победители станаха Трио „Евридика”., които на сутрешната пресконференция след трудната битка показаха завидни певчески умения.

Бяха връчени още много награди и отличия, включително за най-добър текст, най-добър аранжимент и най-добра интерпретация. Много специални грамоти бяха връчени и от името на различните фен клубове из цялата страна – Ракитово, Калояново, Разград, Равда.

За лице на фестивала „Пирин Фолк” бе избрана Деси Добрева, а в Конкурса за изпълнители на автентични македонски песни, който се провежда малко преди Гала вечерта победител станаха Дует „Анабел и Дарина Дамянови” от Детския народен хор на Читалище „Отец Паисий” гр. Сандански.

За цялостен принос и магнетично присъствие на сцената директорът на фестивала Валентин Пензов връчи статуетка на Вили Рай, която предложи „Пирин Фолк” да направи турне в цялата страна и чужбина, за да могат да му се наслаждават на живо още повече хора и любители на хубавата музика и песни.

Гала вечерта бе закрита от четиримата водещи с пожелания за нови срещи,  нови приятели и много нови песни, като същите пожелания си отправиха и всички присъстващи на заключителната пресконференция.

Видяна 2186 пъти
Рейтинг
(4 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.