fbpx

Второ основно училище “Христо Смирненски”

Второ основно училище “Христо Смирненски” отваря врати през учебната 1960/1961 г. с 25 паралелки и 848 ученици. Първи директор е Павел Величков. Още през учебната 1957/1958 г., поради нарастналия брой на учениците в І основно училище “Климент Охридски” (първото светско училище в Св.Врач, днес Сандански, открито през 1875 г.) в сградата на Гимназия “Яне Сандански” е открито начално училище “Христо Смирненски” с 12 паралелки и 441 ученици. Поради нарастналия брой на учениците и след завършване на втория етап от разширяването на сградата, на 01.09.1960 г. началното училище прераства в основно.
Училище “Христо Смирненски” по традиция заема водещо място в образователното дело на нашия град. В близо 50 годишната си дейност, то се утвърждава като значителен просветен институт на подрастващите.
Носейки гордо името на Христо Смирненски ІІ ОУ е извело с чест по пътя на познанието и духовното израстване хиляди ученици, намерили достойно място в живота. Днес, много от възпитаниците на училището, водят своите деца и внуци да се учат в “тяхното” училище. Немалка част от колектива на ІІ ОУ също са негови възпитаници.
От 1960 г. до днес ІІ ОУ се утвърждава като училище с традиции и отправя своя поглед в бъдещето.
Развива се богата и разнообразна извънкласна дейност, а изявите на учениците са впечатляващи. Дълги години училището е базово, по отношение въвеждането на нови учебни програми и е база за провеждане на педагогическата практика на студенти от ЮЗУ”Н.Рилски”, Благоевград. Значими са успехите на учители и ученици в много области на науката, културата, спорта. Те са носители на общински, регионални и национални отличия и награди.
В своята дългогодишна история училището се разраства с многобройни паралелки и близо 1500 ученици. През 1975 г. възниква необходимост от нова – трета прогимназия, като част от учениците на “Христо Смирненски” се отделят и се обединяват с начално училище “Христо Ботев” в ІІІ ОУ “Хр.Ботев”. По-късно от ІІ ОУ и ІІІ ОУ се отделя новото ІV ОУ “Козма и Дамян”.
Училището се гордее с постиженията на учениците си на олимпиади, състезания, прегледи и конкурси и конкурсни изпити за прием след 7-ми клас.
В стремежа си да направим училището желана територия за учениците, се облягаме на спечелен проект за красива учебна среда, изработване на електронен вестник и др.
В чест на патронния празник в училище се организират спортни игри и състезания, литературни и художествени конкурси, изложби. През 2007 г. беше осветено новото знаме на училището.
На 9 май 2007 г. – Денят на Европа – организирахме ден на ученическото самоуправление, което се посрещна с голям интерес от учениците и това ще стане традиция, която ще обогатяваме с нови форми и изяви.
Педагогическият колектив работи с професионализъм, с амбиция и чувство на отговорност пред бъдещето на България – децата и за успешно реализиране на образователните и възпитателните цели и задачи.
През настоящата 2007/2008 учебна година в 32 паралелки се обучават 700 ученици – 360 в начален и 340 в прогимназиален курс. Търсим контакти с детските градини, от където малчуганите пристигат добре подготвени за І-ви клас. Самоподготовката е организирана в 6 полуинтернатни групи. Учебно-възпитателната дейност се провежда от 60 преподаватели. От тях 45 са магистри, 6 бакалаври и 9 специалисти, а 17 са носители на ПКС.
Училището разполага с 10 класни стаи и над 20 кабинети, включително модерна компютърна зала, основно ремонтиран физкултурен салон, богата библиотека, лекарски кабинет. През лятото на 2005 год. с поставянето на нова дограма и училището стана по светло и просторно и топло.
От няколко учебни години в училището има дневна охрана, осигурена от общината.
Освен с успехи в учебната дейност, животът в училището се характеризира и с добрия си психологически климат. Резултатни са грижите и контролът от страна на ръководството в тази посока, но и сигурността на педагогическата колегия в трудовите договори.
В училището се полагат системни грижи срещу опитите за ученическо насилие и противообществени прояви – това е съществено при определяне на положителния профил на училището. В това отношение осъществяваме постоянни контакти с детски педагогически център към РУ на полицията и звената на Обществения съвет за превенция на ученици и младежи към община Сандански.
В епицентъра на цялостната училищна дейност е Детето с всичките му потребности, възможности и интереси. Оправдани са очакванията училището да е качествено просветно заведение и място, което да задоволява потребностите, провокира интереси, доставя радост от общуването на всички участници в учебно-възпитателната дейност в името на по-доброто качество на живота на подрастващите. В тази насока ще работи и в бъдеще екипът на училището.

За контакти: бул. „Свобода” 12, а не 10., тел.: 0746/32367
Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Уебсайт: www.2ou-sandanski.com

 

Видяна 7702 пъти
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.