fbpx

Трето основно училище ”Христо Ботев”

Трето основно училище “Христо Ботев” е създадено през лятото на 1975 година,като една значителна част от учениците и учителите от Второ основно училище “Христо Смирненски” и Начално училище “Христо Ботев”- гр.Сандански преминават в него.
На 15 септември 1975 година е открита първата учебна година за училището. Учебните занятия се провеждат в сградата на Политехническа гимназия “Яне Сандански” – гр.Сандански.
На 24 април 1976 година тържествено е открита новопостроена училищна сграда – една от най-големите и красиви училищни сгради в гр.Сандански.На тържеството присъстват ръководители на окръга и общината,както и всички ученици,учители и родители.
Традиционни прояви,които са се утвърдили в календара на училището са: Ежегодни семинари по актуални теми от обучението и положителни практики на учители от училището,с участието на университетски преподаватели,“Орфеев празник”,тържествен концерт “За тебе пеем Родино”,ежегодно участие в Националния поход “Козлодуй – Околчица”,Празник на чуждите езици изучавани в училище,Великденски спортен турнир с малките ученици, патронен празник на училището, олимпиади,конкурси, спортни състезания и викторини.
Днес,30 години след началото,Трето основно училище “Христо Ботев” се превръща в притегателен център за обучение на деца не само от гр.Сандански,но и от съседните на него села – Поленица,Лиляново,Ново Делчево и др.
През 1996 година,за пръв път в община Сандански,в училището се въвежда ранно чуждо езиково обучение.Началото е поставено с изучаването на английски език,което обучение започва от І клас.
Трето основно училище предлага обучение в общообразователни паралелки със задължително избираема подготовка по български език и литература,математика , испански език ,история и физическа култура и спорт.
За всички ученици училището предлага компютърно обучение в два съвременно оборудвани компютърни кабинета,свързани в Интернет.
Учебните часове в І клас се водят само сутрин,а за ІІ,ІІІ и ІV клас са осигурени полуинтернатни групи в обратната смяна.
За учениците от V до VІІІ клас се предоставя възможност за свободно избираема подготовка по: български език и литература,математика, английски език, екология,физика,химия,музика,изобразително изкуство и спорт.
Училището осигурява целодневно медицинско обслужване/медицински фелдшер/,транспорт за учениците от съседните села и охрана от охранителна фирма.Осигурена е безплатна закуска и учебници за всички ученици от І,ІІ,ІІІ и ІV клас.
В училището функционира логопедичен кабинет с двама учители логопеди . В специализирания кабинет са обхванати ученици от всички училища от гр.Сандански и общината.
Училището работи успешно по три Европейски образователни проекта и по програми за интегриране на учениците от ромски произход.
Учениците от училището през последните години са завоювали второ място на Националното състезание по биология и първи места на областния кръг на олимпиадите по математика,физика,химия и биология, представят се успешно на международни изпити по английски език и на математически състезания.
В училището са оборудвани със съвременна техника – два компютърни кабинета,единия свързан с Интернет,четири кабинета по чужд език, два кабинета по биология с най-съвременна техника – микроскоп с видеокамера и компютър,кабинети по история,музика и изобразително изкуство. Училището разполага с голям физкултурен салон и открити спортни площадки,една от които с изкуствена трева и електрическо осветление.

 

Видяна 6701 пъти
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.