fbpx

Кратка визитка на град Сандански

Кратка визитка на град Сандански

Град Сандански има 31 хиляди жители и е главен административен център и културно-икономически на община Сандански, разположен по долината на река Санданска Бистрица, в подножието на Пирин планина.

Край града минава първокласният път Е-79 - София, Кулата – Солун - Атина, както и международна ж.п. линия със същия маршрут. Сандански отстои на 150 км от София, на 150 км от Солун и на 250 км. от Скопие – Македония. Посредством международните летища в София и Солун градът е лесно достъпен за туристи от целия свят.

Разположен на 220-240 м надморска височина, градът е известен като най-топлото селище в република България, с най-ниската в страната средна относителна влажност на въздуха – 66 %, с най-голяма продължителност на слънчево греене – 2506 часа годишно, с най-малко мъгливи дни през годината – средно 5.

Минералната вода в Сандански е прочута с доказаните си лечебни свойства. В курорта има над 80 извора с температура между 42 и 81 % С. Водата е с ниска минерализация, богат химически състав и хидрокарбонатно минерално съдържание. Полезна е срещу редица заболяванията на опорно двигателната, централната и периферната нервна система, и гинекологични заболявания.

Важно предимство на град Сандански е неговият изключителен преходно-средиземноморски микроклимат.

Не е случайна славата му на най-добрата в Европа естествена лечебница за бронхиална астма.

Видяна 6286 пъти
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.