fbpx
Събота, 21 Март 2015 06:40 Written by 
2014 - успешна година за археологията в град Сандански. Част III Мартирион

2014 - успешна година за археологията в град Сандански. Част III

Мартирион
През 2014 година се реализираха и дейности по социализацията на Мартириона на Епископската базилика. Проектът е финансиран от Американския научен център София, чрез Фондация Америка за България. Мартирионът бе открит през 2012 г. и е проучван 2 години. Мартирионът е свето място - обикновено построен на място на гибел на светец или помещение, където се съхраняват мощи или реликви.
В нашия случай то е уникално и с откритото в мраморния под аязмо -Това е и най -старият източник на света вода откриван в границите на България.

Мартириона на Епископската базилика
През май месец 2014г. в се проведе Националната археологическа конференция. Тя се провежда вече за трети път в нашия град, което е признание за утвърждаването на град Сандански като значим национален археологически център. На нея участваха 123 археолози от цялата страна - бяха представени всички значими обекти проучени през 2013 г. на територорията на България. Специално място бе отделено на археологията в гр.Сандански и на Епископската базилика, която чества 25 годишен юбилей от нейното откриване.

Видяна 2001 пъти
Рейтинг
(1 Глас)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.