fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42
Събота, 18 Януари 2014 17:15 Автор 

Уникален раннохристиянски кръст от 6 век откриха археолозите в гр. Сандански

      През месец ноември 2013 г. стартира  изпълнението на проект „ Археологически парк Сандански”,  финансиран с 6 млн. лева евросредства от структурните фондове на Европейския съюз. При осъществяващия се археологически надзор, в процеса на работите по терен, екипът от местния археологически музей, ръководен от Стефан Александров, НАИМ София и Владимир Петков, АМ Сандански,  в  края на 2013 г. откри  уникална археологическа находка.
    В изкопа, предвиден за построяване на отводнителен зид, на запад от Баптистерия /Кръщелната/ бе открит масивен бронзов кръст с височина 54 см., ширина 30 см. и дебелина 3 мм., завършващ в долния край с четвъртит шип /сн. 1/. Кръстът е бил набит с  него  в дървения прът, изграждайки жезъла, с който са започвали, а и днес започват литийните шествия, воглаве с тогавашния епископ. Кръстът е оформен с окръжности по всички рамена и е подобен на рисуваните червени кръстове, открити при разкопки в  археологическите обекти Гробницата-мавзолей от ул. „Горно Броди”- 2008 г. и гробницата от Ловния дом - 1934 г. Подобни рисувани кръстове са уникални по форма и са характерни за Солунския екзархат, който до 7 век е бил под юрисдикцията на римския папа.Засега са откривани такива в град Солун и град  Сердика /София/.
   Особено интересни и уникални са археологическите структури, открити на запад от Баптистерия /Кръщелната/. Става въпрос за тухлено съоръжение с височина от 3.50 м., състоящо се от две части /сн. 2/. Долната част, която все още не е проучена е  с формата на пещ. Втората част, изградена над пещта е с формата на скъсен конус, обърнат с късата част надолу и явно е била предназначена  за течности – вода или вино, което тепърва ще бъде проучено. Керамични тръби с диаметър от 0.10 см. са обслужвали съоръжението. При всички случаи това е много добре запазено съоръжение,  което се открива за първи път на територията на град Сандански и България. Научното изследване ще изясни окончателно вида и предназначението на съоръжението, което е безспорен принос в теорията и практиката на раннохристиянската архитектура.
   Значима находка е и откритата част от новата, и за Епископския комплекс мозайка от типа венецианска /сн. 3/. Тя е направена от средни по големина мраморни и различни по цвят фрагменти, на места изобразяващи растения. Подобна мозайка е втора за античния Партикополис, след откритата  през 1974 г. мозайка, намираща се в рамките на раннохристиянския комплекс, зад сградата на Старата поща.
   За важността на това новооткрито помещение от Епископския комплекс говорят и съпътстващите находки от луксозен мрамор, на части от мраморна света трапеза и мраморен купел с украса, както и мраморни олтарни колонки.
    Надяваме се, че при археологическия надзор, който трябва да продължи и през новата 2014 г. ще се добавят нови щрихи от културното наследство на гр.Сандански.

 
Видяна 1487 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.