Неделя, 18 Май 2014 11:52 Written by 

Ретро - парад

Днес, около 12 по обед, от парк Бачиново край Благоевград потеглиха участниците в ХІ-тия ретро парад на автомобили и мотоциклети Благоевград – Сандански. Около 16 часа след обяд на площада в град Сандански паркираха над 30  автомобила и няколко мотоциклета, произведени преди 80-те години на миналия век. Любителите на ретро-стила можаха да се насладят  на разнообразие от марки, модели и цветове автомобили и мотоциклети.
В Сандански към парада се присъединиха и местни притежатели на ретро-возила. Един от тях, 15 – годишният Иван – Александър Недин със своя мотоциклет „Балкан МК 50 3” спечели  купата за най-млад участник в парада. Той отговори на нашите въпроси:

Иване, кажи няколко думи за себе си.
Казвам се Иван – Александър. Ученик съм в VІІІ клас, математическа паралелка на Гимназия „Яне Сандански”.

Участваш в парада с мотоциклет „Балкан МК 50 3” . Как се запали по мотоциклетите?
Трудно ми е да кажа, защото откакто се помня, винаги съм проявявал интерес към автомобили и мотоциклети. Първоначално, разбира се, към количките и моторчетата - играчки, след това започнах да конструирам различни модели автомобили с лего – конструктори, а от около година в свободното си време реставрирам истински мотоциклети.

Повечето твои връстници харесват нови мотоциклети. На теб защо старите мотоциклети са ти по-интересни?
За мен по-старите модели имат особен чар, който липсва при съвременните мотори.

А защо точно Балкан?
Харесвам, разбира се и други марки. Но Балкан е български мотор, произвеждан в периода от 1957 до 1975 година у нас. Зная много за марката Балкан и смятам, че за един български любител на моторите е задължително да познава моделите на Балкан и да ги популяризира.

Какво ще кажеш за парада и участието си в него?
Много съм щастлив, че успях да се включа в парада с моя „Балкан МК 50 3”. А за купата, още не мога да повярвам, че съм носител на такава. Много съм развълнуван. Иначе, много хора се спираха пред моето Балканче. Повечето се радват, разпитват ме за различни детайли. По-възрастните си спомнят случки от младостта си. За съжаление впечатлението ми е, че по-младите не ценим нашите си, български постижения. Например днес дойдоха да разгледат Балканчето баща с детето си – малко момиченце. Бащата разглеждаше с интерес мотора, радваше му се, обясняваше на дъщеря си, че това е български мотор. Реакцията на детето беше учудване, че точно български мотор е получил купа за участието си. Стана ми тъжно.

Ще участваш ли в следващия ретро-парад?
Разбира се. В момента реставрирам „Балкан 250 С2”. Става въпрос за модел на Балкан от 1963 година, много красив и ефектен. Надявам се следващият път да се представя с него и любителите да се насладят на този изключителен модел.

Успех!

 

Видяна 2245 пъти
Рейтинг
(4 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.