fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42
Сряда, 11 Декември 2013 00:29 Автор 

Община Сандански ще развива културния туризъм в проект с пет страни

Община Сандански ще развива културния туризъм в проект с пет страни

Проектът  „Мрежа за  развитие на културен туризъм” на община Сандански е сред 18 – те одобрени за финансиране проекти от цяла Европа и ще се реализира със средства по програма „Европа за гражданите”.

 Проектното предложение, което бе разработено от екип на Сдружение “Юни Партнерс”, съвместно с експерти от община Сандански, ще бъде финансирано за максималната си стойност от 139 000 евро, т.е 100 % от общата стойност на проекта.

 Координатор на международната инициатива е община Сандански, партньори са oбщина Херюда, Швеция; община Агия, Гърция; Сдружението на Малтийските общини; Асоциация за развитие на Санта Крус де Тенерифе, Испания  и oбщина Сепино, Италия.

 По проекта ще бъде изградена международна мрежа от градове, чиято цел е да насърчава развитието на културния туризъм и опазването на Европейското културно наследство. Специфичните цели на проекта са създаване на устойчива мрежа от местни партньори; насърчаване на устойчивото развитие, конкурентоспособността и опазването на местните културни традиции и идентичност; засилване на чуството за европейско гражданство чрез укрепване на отношенията между европейските местни общности. Международният проект ще срещне представители на местни власти, неправителствени организации, малкия и среден бизнес, образователни, културни, младежки и туристически организации от 6 - те европейски държави.

 Проектът акцентира върху нематериалното културно наследство и традиционните изкуства и занаяти, специално внимание ще бъде обърнато на темата за активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

 За 18 месеца ще бъдат организирани шест различни тематични събития, с фокус върху активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, опазване и продължаване на традиционните култура, изкуства и  занаяти; насърчаване трансфера на знания и ноу - хау между поколенията; традиционните изкуства и занаяти, и предприемачеството. Ще бъде организирано международно изложение „Културен туризъм”, където представители на малкия и среден бизнес от шестте страни ще имат възможност да създадат нови устойчиви партньорства, да получат достъп до нови пазари, да се представят и обменят идеи.

 Изложението ще бъде последвано от фестивал на традиционните култури и занаяти в гр. Сандански, който цели създаване и укрепване на връзките между изпълнителите на традиционни изкуства и занаятчиите. Фестивалът ще бъде включен в програмата на „Пирин фолк” и ще представи културното многообразие на Европа.

Видяна 2333 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.