fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42
Сряда, 11 Декември 2013 00:29 Автор 

Община Сандански ще развива културния туризъм в проект с пет страни

Община Сандански ще развива културния туризъм в проект с пет страни

Проектът  „Мрежа за  развитие на културен туризъм” на община Сандански е сред 18 – те одобрени за финансиране проекти от цяла Европа и ще се реализира със средства по програма „Европа за гражданите”.

 Проектното предложение, което бе разработено от екип на Сдружение “Юни Партнерс”, съвместно с експерти от община Сандански, ще бъде финансирано за максималната си стойност от 139 000 евро, т.е 100 % от общата стойност на проекта.

 Координатор на международната инициатива е община Сандански, партньори са oбщина Херюда, Швеция; община Агия, Гърция; Сдружението на Малтийските общини; Асоциация за развитие на Санта Крус де Тенерифе, Испания  и oбщина Сепино, Италия.

 По проекта ще бъде изградена международна мрежа от градове, чиято цел е да насърчава развитието на културния туризъм и опазването на Европейското културно наследство. Специфичните цели на проекта са създаване на устойчива мрежа от местни партньори; насърчаване на устойчивото развитие, конкурентоспособността и опазването на местните културни традиции и идентичност; засилване на чуството за европейско гражданство чрез укрепване на отношенията между европейските местни общности. Международният проект ще срещне представители на местни власти, неправителствени организации, малкия и среден бизнес, образователни, културни, младежки и туристически организации от 6 - те европейски държави.

 Проектът акцентира върху нематериалното културно наследство и традиционните изкуства и занаяти, специално внимание ще бъде обърнато на темата за активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

 За 18 месеца ще бъдат организирани шест различни тематични събития, с фокус върху активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, опазване и продължаване на традиционните култура, изкуства и  занаяти; насърчаване трансфера на знания и ноу - хау между поколенията; традиционните изкуства и занаяти, и предприемачеството. Ще бъде организирано международно изложение „Културен туризъм”, където представители на малкия и среден бизнес от шестте страни ще имат възможност да създадат нови устойчиви партньорства, да получат достъп до нови пазари, да се представят и обменят идеи.

 Изложението ще бъде последвано от фестивал на традиционните култури и занаяти в гр. Сандански, който цели създаване и укрепване на връзките между изпълнителите на традиционни изкуства и занаятчиите. Фестивалът ще бъде включен в програмата на „Пирин фолк” и ще представи културното многообразие на Европа.

Видяна 2391 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.