fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42
Вторник, 14 Януари 2014 18:40 Автор 

Утвърдени са нови правила за прием и организация на работата с децата в детските заведения

Утвърдени са нови  правила  за прием и организация на работата с децата  в детските заведения на територията на община Сандански,

който влизат в сила от 14.01.2014 г.

Определен е  редът за кандидатстване, записване, постъпване в детско заведение и е регламентирана работата през летния период.

Важно е тези правила да се знаят от родителите,  защото само спазвайки сроковете  за кандидатстване и записване  на децата в дневни детски ясли и детски градини ще гарантират място на детето си в детско заведение.

Ето и някои акцента от правилата :
1. Писмените заявления за прием на деца от първа възрастова група и яслена група  се подават от 1-ви януари до 10-ти април на всяка календарна година;

2. От 11-ти до 30-ти април се осъществява класирането  на подадените заявления в ЦДГ и ОДЗ  въз основа на утвърдени критерии; 

3. На 1-ви юни на сайта на Община Сандански и на видно място / информационните табла / в детските заведения се публикуват:
• списъци с класираните деца;
• свободните места в детските градини.

4. От 1-ви  до 15-ти юни се извършва записване на новоприетите деца в съответното детско заведение и се приемат заявления за обявените свободни места.

5. Непостъпилите до 15 септември класирани деца в съответното детско заведение губят мястото си за настаняване. Изключение се прави в случаите на предварително писмено уведомяване със заявление до Директора за причините и срока за отлагането.

6. Предучилищната подготовката на децата за училище е задължителна две години преди постъпването им в първи клас, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5- годишна възраст. Родителите  правят избор къде да се осъществи обучението на подлежащите на задължителна подготовка деца, а именно:
• в ОДЗ  и ЦДГ при  целодневна организация, където се осигурява хранене и възможност за други дейности и, съгласно Наредбата за местни данъци и такси родителите на тези деца заплащат такси, утвърдени с решение на Общински съвет- Сандански,
• или  в  подготвителни за училище  класове,  в основните училища в гр. Сандански, където родителите не заплащат такса за полудневно организирано обучение

Регламентира се  и работата на детските заведения  през летния период :
1. До 30 април всяка година родителите на децата от подготвителните групи / на 6г./ подават молби до Директора за желанието детето им да посещава детската градина през летния период, конкретизирайки времето на посещение, което е необходимо за по- гъвкава организация на работа на детските заведения.

2. До 31 май родителите на децата от яслените групи и от  І, ІІ,ІІІ  група  подават заявление, в което посочват през кои месеци от летния период детето им ще посещава детска градина. Според броя на постъпилите заявления директорите разпределят децата в  групи и създават необходимата организация за  работа по групи.

3. През месец август 2014 г., на ротационен принцип, в град Сандански ще  работи ОДЗ №1 „Първи юни”, като дежурна градина за нуждаещите се .

4. През месец август в ДДЯ ще  има дежурна яслена група за нуждаещите се.

5. Директорите на детските заведения в другите населени места на община Сандански ще организират през летният период дежурни сборни  групи.

Повече информация в раздел Правилници на официалния сайт на община Сандански sandanskibg.com

Видяна 1648 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.