fbpx
Сряда, 06 Август 2014 15:51 Written by 

Нови тежки изисквания към проектите и строителството според Закона за управление...

Нови тежки изисквания към проектите и строителството според Закона за управление на отпадъците

Във връзка с прилагането на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците считано от 13.07.2014 година са в сила нови задължения за проектирането и строителството, свързани с управлението на строителните отпадъци.

От 13.07.2013 година влиза в сила задължението за изготвяне на план за управление на строителните отпадъци. Възложителят е отговорен за изготвянето на плана преди започването на строителните и монтажните работи и /или премахването на строежа/.

Планът за управление на строителните отпадъци се одобрява както следва:
- за строежи, за които се изисква одобрен инвестиционен проект – като част от процедурата за съгласуване и одобряване на инвестиционните проекти по реда на Закона за устройство на територията
- за обекти, за които не се изисква одобрен инвестиционен проект – от кмета на Община.

В планът за управление на строителните отпадъци собственикът и изпълнителят на строителството /респ. премахването на сградите/ следва да осигури управлението на отпадъка селективно по материали – бетон, стъкло, дърво и т.н., както и осигури влагане на рециклирани строителни материали.

Това е поредната нова процедура, която ще затрудни инвестициите в строителството, въпреки, че усилията на Държавата би следвало да са в посока подпомагане на бранша за излизането му от кризата.

Видяна 1374 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.