fbpx
Понеделник, 15 Декември 2014 08:53 Written by 

Рецензия от проф. д-р Христо Темелски

директор на Църковноисторическия и архивен институт
при Българската Патриаршия

на свещеноиконом Ангел Столинчев, ЦЪРКВА (Летопис).
Дневници, спомени, документи, кореспонденция, църковни, исторически, етнографски, фолклорни, краеведчески проучвания в два тома.

Съставителство, редакция, предговор, именен показалец и бележки Христо Георгиев.

Свещеноиконом Ангел Николов Столинчев (1917 - 2003) е един достоен клирик на БПЦ, посветил в служение цели 61 години от съзнателния си живот и представил се пред Всевишния като почетен гражданин на град Сандански. Семинарист и академист, той е първият свещеник в Сандански с висше богословско образование. Покрай енорийските си задължения и семейните си обязаности, отец Ангел в продължение на 55 години здраво държал перото и водел записки, правил си бележки, отбелязвал текущи събития, анализирал видяното и преживяното, вдъхновявал се от историческото ни минало и мечтаел за правда и равноправие между народа.
Отец Ангел не бил строг догматик и с интерес гледал на заобикалящия го свят - живо се интересувал от всичко, свързано с житието и битието на неговите пасоми. Дори имал две човешки слабости - интересувал се живо от футбол и туризъм! За него няма приятели, няма врагове - всички са мерени с един аршин! Кой каквото е дробил, това му е сервирано да сърба!
Записаното от о. Ангел Столинчев разкрива твърде широкия кръгозор на интересите му - той се проявил като истински квалифициран научен работник с интереси и познания в областта на археологията, църковната и гражданската история, архитектурата, църковното изкуство, етнологията, фолклора, демографията, статистиката и пр. С право бих го нарекъл истински енциклопедист от 20 век - нищо не е убягнало от наблюдателното му око и трезвата му преценка за неща, действия, събития, процеси и пр. С основание съставителят Хр. Георгиев нарича записаното от свещеника Санданска "Видрица" - тук има почти всичко и за всекиго по нещо.
Така неусетно отец Ангел Столинчев натрупал значителен архив, който след кончината му останал в наследниците му. Те проявили разбиране и го предоставили на твореца и издателя Христо Георгиев, който се "заробил" да го обработи, въведе в порядък и издаде. Така в продължение на година и половина г-н Георгиев старателно преглежда, отсява и разчита десетки хиляди листове, събрани в над 50 папки и тетрадки голям формат. Именно съставителят е този, който е преценил какво да влезе в готвеното издание и как да се подреди. Заглавието "ЦЪРКВА" също е негово. Така се оформя двутомен труд в общ обем от около 2600 машинописни страници в който са включени 1062 документа! Тези документи са подредени в хронологически ред в пет части.
Написаното от перото на отец Ангел Столинчев и обработено и поднесено ни от Христо Георгиев е твърде интересно четиво, което привлича, заинтригува и увлича. За мен като църковен историк несъмнен интерес представлява описанието на 150 църковни храма от близо 90 селища на почти цялата Неврокопска епархия. Тези описания са доста пълни, точни и незаменими, защото постепенно много неща са изчезнали безвъзвратно.
Доста трезво и аналитично е описан и достапечалният разкол в БПЦ. На всички отдавна стана ясно, че разколът е много дълбок и поддържан от външни сили, които не желаят в България да има силна и единна Българска православна църква. Отец Ангел като достоен клирик на Църквата правилно разкрива причините довели до разкола и не скрива негодуванието си от самозабравили се политици и псевдо-богослови. Като състудент и приятел на покойния патриарх Максим той остава верен на каноничния патриарх и Св. Синод и активно работи за запазване целостта на БПЦ.  Интересното е, че в края на краищата той изиграва и помирителна роля сред разколниците в Санданско и Петричко.
Без да преувеличавам мога да заявя, че свещеници-книжовници като Ангел Столинчев се срещат все по-рядко - вече могат да се преброят като пръстите на една ръка. БПЦ трябва да се гордее с такива свои клирици, защото те показват какъв трябва да бъде истинският духовник - образец за пример и подражание, истински апостол в новите трудни и объркани времена.

Похвална е инициативата за издаване на този значим и ценен труд, защото той ще ползва доста специалисти - историци, археолози, изкуствоведи, богослови, краеведи, фолклористи, етнолози и изобщо любопитните читатели.

09. 12. 2014 г
Изготвил рецензията:

(Проф. д-р Христо Темелски)

Видяна 2343 пъти
Рейтинг
(3 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.