fbpx
Вторник, 17 Февруари 2015 19:24 Written by 

Нови археологически открития в Сандански

Изминалата 2014 г. бе изключително успешна за археологията не само на местно, но и на национално ниво. В Сандански бяха проведени спасителни разкопки във връзка с реализацията на проекта Археологически парк Сандански. Само преди няколко месеца бе възстановен обема на Епископската базилика. Раннохристиянският комплекс, който се намира до главната улица на Сандански е почти завършен. Открита е уникална за България префурниум, който е служел за отопление на кръщелнята. Южно от Баптистерията  бе открито помещение  с размери и формата на параклис и нови помещения, които са свързани с два входа и четири ниши. Предполага се, че това е била античната библиотека – скрипториум.

Уникална находка е и намирането на масивен бронзов кръст, който е бил набит в прът, с който са започвали литийните шествия.
В разкопките на източния сектор се достигна и до помещение с кръгла форма, застлано с тухлен под и иззидана пейка за сядане. Смята се, че това е градския площад – Агора, което е откритие с национално значение.

С тези нови археологически открития и реализацията на проекта за 6.4 млн. лева за Археологически парк Сандански, градът се обогати, привлече и ще привлича все повече туристи, който ще се наслаждават и на богатите исторически находки с национално значение.

Видяна 1925 пъти
Рейтинг
(3 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.